Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mračno doba

Italija odbija Argentini izručiti svećenika optuženog za ubojstvo i mučenje: Pobjegao je i nastavio život

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Velečasni Franco Reverberi optužen je za zločine protiv čovječnosti tijekom vojne diktature u Argentini 1970-ih i 1980-ih.

Talijanski ministar pravosuđa Carlo Nordio odbio je zahtjev Argentine za izručenjem svećenika optuženog za zločine protiv čovječnosti tijekom vojne diktature u zemlji 1970-ih i 1980-ih.

Velečasni Franco Reverberi (86) koji je služio kao vojni kapelan tijekom argentinskog vojnog režima 1976.-1983., suočava se s optužbama u vezi s navodnim ubojstvom 20-godišnjeg političkog aktivista Joséa Guillerma Beróna i navodnim sudjelovanjem u mučenju. Zločin se dogodio 1976. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija u južnom Tirolu Užas na odmoru! Djevojčica otišla u šetnju pa za njom pokrenuta potraga, pas pronašao tijelo

Pročitajte i ovo Ante Sanader Stao u obranu kolege HDZ-ov zastupnik osudio izjave Milanovića, iako je i sam imao slične: "Sve je dozvoljeno kad je on u pitanju"

Reverberi, koji ima dvojno argentinsko i talijansko državljanstvo, napustio je Argentinu 2011. nakon što su u Argentini počela suđenja protiv osoba koje su podržavale huntu. Vratio se u svoj rodni grad blizu Parme. Od tada nesmetano živi u Italiji, gdje je sve donedavno držao misu. Dosljedno je poricao bilo kakav zločin, a sudovi ga nisu osudili, niti ga je Vatikan ekskomunicirao.

Glavni talijanski kazneni sud potvrdio je njegovo izručenje u listopadu, odbivši svećenikovu žalbu. No u petak je Carlo Nordio stavio veto na izručenje, navodeći Reverberijevu poodmaklu dob i njegovo zdravstveno stanje.

Ilustracija Carlo Nordio (Foto: Afp)

Pročitajte i ovo Lai Ching-te Potencijalni sukob Rezultati povijesnih izbora novi su udarac za Kinu: Hoće li vojno intervenirati?

"Potez talijanskog ministra pravosuđa u suprotnosti je sa sudskim odlukama protiv Reverberija. Naša posljednja nada je da Reverberi bude procesuiran u Italiji", rekao je Arturo Salerni, odvjetnik koji je u ovom slučaju zastupao Argentinu.

Jorge Ithurburu, predsjednik nevladine organizacije 24. ožujka čije je sjedište u Rimu, a koja predstavlja rodbinu žrtava argentinske diktature pozvao je da se Reverberiju sudi u Italiji.

"Već smo u kontaktu sa Stalnom skupštinom za ljudska prava u San Rafaelu u Argentini, koja je spremna podnijeti žalbu talijanskim vlastima zbog Reverberijevih zločina. Ako svećenik ne bude izručen, onda bi trebao biti procesuiran u Italiji", dodao je.

Pročitajte i ovo Sudnica Pregovori u tijeku Suci se oglasili o vijesti o štrajku: "Sve ovisi o prijedlozima Vlade. Ministar osam mjeseci odgađa obećno"

Mračno doba

Nakon državnog udara 1976., argentinska vojska je sustavno uništavala svaku potencijalnu opoziciju i na kraju ubila oko 30.000 ljudi, gotovo svi su bili nenaoružani civili.

Trudne zatvorenice držane su na životu dok nisu rodile, a vjeruje se da je oko 500 beba dano vojnim parovima bez djece da ih odgajaju kao vlastite. Sa svojim biološkim roditeljima do sada je ujedinjeno 133 djece rođene u zatočeništvu. Ta djeca su sada u svojim 40-im godinama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagiralo i veleposlanstvo Smrtonosno upoznavanje uzelo osam života: I komičar pronađen mrtav, sve žrtve povezuje jedna stvar

Pročitajte i ovo Odron u Kolumbiji operacija spašavanja VIDEO Snimljen stravičan trenutak: Odronila se planina, gomila blata i kamenja zatrpala automobile, među mrtvima i djeca

Godine 1985., samo dvije godine nakon što se Argentina vratila demokraciji, vođa hunte Jorge Videla osuđen je za kršenja ljudskih prava i zločine protiv čovječnosti. Mnogi kriminalci koji su u to vrijeme bili dio režima pobjegli su u Italiju, iskoristivši svoje talijansko podrijetlo i dvojno državljanstvo.

Ilustracija Jorge Videla (Foto: Afp)

U paralelnom slučaju, u Rimu bi 22. travnja trebalo započeti suđenje protiv časnika argentinske vojske, potpukovnika Carlosa Luisa Malatta, optuženog za ubojstvo s predumišljajem osam osoba za vrijeme Videlinog režima.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv nasilja u Vukovaru - 9 Traže maksimalne kazne VIDEO/FOTO Održan prosvjed zbog brutalnog napada: "Presude su smiješne. Oni su istukli Vukovar"

Bivši vojni časnik optužen je za zločine protiv čovječnosti u Argentini, ali je, kao i Reverberi, pobjegao iz zemlje 2011. i nesmetano živio u turističkom selu u pokrajini Messina na Siciliji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene