Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potencijalni sukob

Rezultati povijesnih izbora novi su udarac za Kinu: Hoće li vojno intervenirati?

Lai Ching-te, kandidat Demokratske progresivne stranke na Tajvanu, osigurao je pobjedu na predsjedničkim izborima, stekavši premoćnu prednost nakon prebrojavanja glasova na 95 posto biračkih mjesta.

Kandidat vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) na Tajvanu i zagovaratelj autonomije, Lai Ching-te, pobijedio je na predsjedničkim izborima.

Nakon što su prebrojani glasovi na 95 posto biračkih mjesta, Lai Ching-te je stekao premoćnu prednost, čime je njegova pobjeda postala praktički neosporna.

Ovo je prvi put da je neka stranka osigurala treći mandat prema trenutnom tajvanskom izbornom sustavu. Prije Ching-tea, predsjednica je bila Tsai Ing-wen, također članica Demokratske progresivne stranke.

Pročitajte i ovo Sudnica Pregovori u tijeku Suci se oglasili o vijesti o štrajku: "Sve ovisi o prijedlozima Vlade. Ministar osam mjeseci odgađa obećno"

U utrci su sudjelovali i Hou Yu-ih iz Nacionalističke ili Kuomintang stranke (KMT), koja se zalaže za bliže veze s Kinom te Ko Wen-je iz manje Tajvanske narodne stranke (TPP), koja je manje fokusirana na pitanja Kine i usmjerila je kampanju na domaća pitanja.

Obje stranke, i KMT i TPP, su priznale poraz.

Ovakav rezultat neće se svidjeti Kini

Glasači su izlazili na birališta u subotu nakon kampanje obilježene napetostima s Kinom, koja tvrdi da je Tajvan njezin teritorij.

Pobjeda Ching-tea vjerojatno će izazvati nezadovoljstvo Pekinga, s obzirom da se DPP žestoko bori protiv politike ujedinjene Kine, koje tvrdi da su teritoriji poput Tajvana i Hong Konga sastavni dijelovi Velike Kine, objavio je Sky News.

DPP zagovara očuvanje statusa quo, gdje Tajvan zadržava autonomiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagiralo i veleposlanstvo Smrtonosno upoznavanje uzelo osam života: I komičar pronađen mrtav, sve žrtve povezuje jedna stvar

Uoči izbora, Kina je ponovno osudila Ching-tea kao opasnog separatista te odbila njegove kontinuirane pozive na dijalog. On je i prije samih izbora govorio u korist neovisnosti Tajvana te pozivao na poštivanje državnog integriteta.

Tijekom izbora tajvansko ministarstvo obrane izvijestilo je da su u prethodnih 24 sata identificirali dva kineska balona kako prelaze Tajvanski tjesnac. Jedan od njih preletio je Tajvan te je to samo još jedan u nizu sličnih incidenata.

Osim napetosti s Kinom izbore su obilježila pitanja poput usporenog gospodarstva, nedostatka stanova, rastućeg jaza između bogatih i siromašnih te nezaposlenosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene