Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao i Donald Trump

Sjeverna Koreja objavila da zaustavlja nuklearni program!

Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je da će Sjeverna Koreja prekinuti svoj nuklearni program i zatvoriti svoje pogone za nuklearne testove, objavila je službena novinska agencija Sjeverne Koreje.

Odluka o zaustavljanju nuklearnog programa objavljena je nedugo nakon sastanka Radničke stranke Koreje, izvijestio je BBC.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

"Od 21. travnja Sjeverna Koreja će zaustaviti nuklearne testove i lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila", objavila je Korejska centralna novinska agencija.

Sjeverna Koreja dugo se opire međunarodnim sankcijama uzrokovanim svojim programom. U studenom je objavila da je uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban doseći kopneno područje SAD-a.

Vijest objavljena neposredno prije povijesnih susreta

Na vijest o zaustavljanju nuklearnog programa američki predsjednik Donald Trump reagirao je putem Twittera: "Sjeverna Koreja odlučila je prekinuti sa svim nuklearnim testovima i zatvoriti veliki pogon za testiranje. To je vrlo dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet – velik napredak! Radujem se našem summitu", napisao je na svojem profilu.

Ova vijest objavljena je u periodu odmrzavanja odnosa Sjeverne Koreje i SAD-a. Očekuje se da će se Kim Jong Un za oko mjesec dana sastati s američkim predsjednikom, što bi trebao biti prvi u povijesti sastanak između ijednog američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe.

Sjeverna Koreja u sve je boljim odnosima i s Južnom Korejom. Telefonska linija uspostavljena je između južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina i Kim Jong Una, a njihov sastanak zakazan je za sljedeći tjedan. Bit će to prvi sastanak takvog tipa između tih dvaju država u više od deset godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene