Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stanje pripravnosti

'OSTAT ĆE SAMO MORE PEPELA I VATRE' Kim Jong Un izveo 'napad' na Seul

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja tvrdi da je izvela vojnu vježbu sa svrhom simulacije napada ne službenu rezidenciju južnokorejske predsjednice.

Vojnu vježbu u kojoj je simuliran napad na ured južnokorejske predsjednice nadgledao je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un koji je tom prigodom pozvao na spremnost za 'nemilosrdno uništenje vlade na jugu', javlja sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Ovo je tek jedan u nizu bijesnih ispada Pyongyanga, na kojeg je južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye, odgovorila naredbom da južnokorejska vojska bude u stanju pripravnosti.

'Nepromišljene provokacije vode samo u put samouništenja i propasti sjevernokorejskog režima', rekla je Geun-Hye.

Ozbiljna upozorenja Vijeća sigurnosti UN-a koje je "snažno je osudilo" Sjevernu Koreju zbog ispaljivanja najmanje jednog balističkog projektila, očito su služila samo kao motivacija za daljnje provokacije Sjeverne Koreje.

Pjongjang su naljutile i zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje koje se odvijaju uz samu granicu sa Sjevernom Korejom.

Agencija KCNA javlja kako su iz sjedišta Sjeverne Koreje poslane zabrinjavajuće poruke, među kojima i ona da će predsjedničku rezidenciju u Seulu, popularno nazvanu 'Plava kuća', pretvoriti u 'more vatre i pepela'.

'Topničke granate letječe su nebum poput munji te intenzivno i žestoko napadale ciljeve koji simuliraju 'Plavu kuću' i pobunjenička tijela u Seulu', stoji u izvještaju agencije.

Prema izvještaju agencije, nije poznato kada je ova vojna vježba izvedena, no izvješće upozorava kako se bliži 'jadan kraj' predsjednice Park Geun-Hye, piše BBC.

'Plava kuća' napadnuta je od strane sjevernokorejske vlade 1968. godine kada su sjevernokorejski komandosi pokušali ubiti tadašnjeg južnokorejskog predsjednika Park Chung-Heea. Napad na predsjednika nije uspio, no u pokušaju ubojstva predsjednika ubijeno je sedam Južnokoreanaca i 31 napadač iz Sjeverne Koreje.

Napetost na Korejskom poluotoku porasla je nakon četvrtog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje početkom siječnja, lansiranja rakete u veljači za koje se smatra da je prikriveno ispitivanje rakete dugog dometa i zajedničkih vojnih vježbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje koje još traju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene