Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema ozlijeđenih

Sjedište UN-ovih mirovnih snaga pogođeno raketom: "Nismo bili u skloništu"

UN-ove Plave kacige
UN-ove Plave kacige Foto: Afp
Sjedište Plavih kaciga UN-a na jugu Libanona pogođeno je u nedjelju raketom, objavile su mirovne snage UN-a (UNIFIL) te izvijestile o jačanju razmjene vatre na izraelsko-libanonskoj granici.

Sjedište Plavih kaciga UN-a na jugu Libanona pogođeno je raketom.

"Naše sjedište u mjestu Naqoura pogođeno je raketom, provjeriti ćemo odakle je stigla", priopćio je UNIFIL, snaga za održavanje mira u Libanonu.

"Napadi na civile ili osoblje UN-a su kršenje međunarodnog prava i mogu predstavljati ratni zločin", dodaje se u priopćenju. "Pripadnici naših mirovnih snaga nisu bili u tom trenutku u skloništu. Srećom nitko nije ozlijeđen", navodi se.

"Nastavit ćemo aktivno surađivati s vlastima s obiju strana Plave linije kako bismo deeskalirali stanje no nažalost unatoč našim naproima vojna eskalacija se nastavlja", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Gaza Sukob na Bliskom istoku Bolnice u Gazi dnevno troše mjesečne zalihe: "Ostat ćemo s našim pacijentima i braniti njihovo pravo na život do samog kraja"

UNIFIL poziva se strane da prekinu vatru i dopuste mirovnim snagama da pomognu naći rješenje.

Hezbolah je obnovio napade na izraelske položaje uz libanonsku granicu u nedjelju, objavio je taj proiranski šijitski pokreta iz Libanona .

Borci libanonskog Hezbollaha ispalili su u nedjelju navođeni projektil na izraelsko selo uz sjevernu granicu Izraela, ubivši jednu osobu i ranivši tri druge, rekli su militantna skupina i izraelske medicinske službe.

Izraelska vojska rekla je da je izvršila protuudar na Libanon u znak odmazde ispalivši 12 projektila na okolicu Aita al Shab, prema libanonskim sigurnosnim izvorima. Po tim izvorima Izrael je gađao i južna libanonska naselja Rmeish i Ramiya.

Izvori bliski Hezbolahu kažu da su obnovljeni raketni napadi iz Libanona "upozorenje" Izraelu.

"To ne znači da je Hezbolah ušao u sukob. Rakete su samo ispaljene u odmazdu za izraelske poteze", navodi se.

Pročitajte i ovo Matea Drmić, reporterka Dnevnika Nove TV pjevali ustaške pjesme Detalji incidenta: Doznajete što očekuje 12 uhićenih navijača ako im se dokaže krivnja

Od Hamasovih napada na Izrael i protunapada izraelske vojske na Gazu, zadnjih je dana stalno bilo incidenata duž granice Izraela i Libanona, što je potaknulo zabrinutost od daljnje eskalacije.

Proiranska milicija Hezbolah aktivna je u južnom Libanonu. Hezbolah, koji obučava i financira Iran, smatra se mnogo moćnijim od Hamasa.

Od zadnjeg rata između Izraela i tog pokreta 2006., Hezbolah je postao puno moćniji. Prema posljednjim procjenama izraelske vojske ima arsenal od više od 100.000 raketa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene