Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN-ovo izvješće potvrdilo

U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izvješću inspektora Ujedinjenih naroda, koji su nedugo nakon napada u okolici Damaska izvedenog 21. kolovoza otišli provjeriti je li ondje korišteno kemijsko oružje, tvrdi se da su pronađeni dokazi o korištenju nervnog plina sarina.

UN-ovi stručnjaci koji su provodili istragu u Siriji pronašli su 'očite i sigurne dokaze' o korištenju plina sarina u pokolju koji se 21. kolovoza dogodio u Damasku, ističe se u njihovu izvješću, koje je glavni inspektor Aake Sellstroem predao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okončali drugu misiju UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

U izvješću se navodi da se u sirijskom sukobu 'kemijsko oružje koristilo u dosta velikim razmjerima protiv civila, pa i djece'. U dokumentu se dodaje da je napad, u kojemu je 21. kolovoza, po procjenama ubijeno više od 1.400 ljudi, počinjen pomoću 'raketa zemlja-zemlja s plinom sarinom'.

>> Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

O zaključcima izvješća javnost je doznala s fotografije na kojoj se vidi kako Sellstroem predaje dokument Banu. Uvećanjem dijela fotografije postao je vidljiv sadržaj prve stranice izvješća. Sarin je u ljudski organizam moguće unijeti kroz dišni ili probavni sustav. Nadražuje kožu i oči, a kod prosječne osobe uzrokuje poremećaj rada živčanog sustava nakon čega dolazi do nekontroliranih grčenja, paralize, prekomjernog lučenja sline i povraćanja. S obzirom da pritom dolazi i do grčenja mišića uz pomoć kojih funkcionira i dišni sustav, disanje postaje nemoguće i nastupa smrt. (D.M.)

Ban je u međuvremenu trebao i službeno predstaviti izvješće veleposlanicima 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti. Glavni tajnik UN-a je u petak ocijenio da će ovo 'mučno' izvješće potvrditi uporabu kemijskog oružja. No, u izvješću se neće izrijekom navesti krivci za uporabu plina, budući da inspektori nemaju ovlasti da se očituju o tom pitanju.

Zapadne zemlje optužuju sirijski režim da je od početka rata u Siriji u ožujku 2011. izveo taj napad 21. kolovoza i još 13 napada kemijskim oružjem.

Moskva je, pak, uvijek nastojala opravdati svog sirijskog saveznika i optužila je pobunjenike da su izveli kemijski napad kako bi se optužilo režim u Damasku i izazvali vojni udari zapadnih zemalja.

Sada je mogućnost takvih udara otklonjena, barem kratkoročno, pošto su se Amerikanci i Rusi proteklog vikenda u Ženevi dogovorili o planu uništenja sirijskog kemijskog oružja koji je Damask prihvatio.

Washington, London i Pariz žele ipak iskoristiti izvješće UN-ovih istražitelja kako bi zadržali pritisak na režim Bašara al-Asada koji mora doslovno poštovati svoje obveze u vezi s uništenjem svog kemijskog arsenala, dok Moskva odbija mogućnost bilo kakve vojne akcije protiv svog sirijskog saveznika.

Tijekom istrage na terenu stručnjaci su prikupili brojne uzorke (krv, urin, tlo, dijelovi projektila i dr.) koji su analizirani u četirima europskim laboratorijima.

Po izvješću, 'kemijski, medicinski i uzorci iz okoliša koje smo prikupili pružaju očite i sigurne dokaze da su rakete zemlja-zemlja s plinom sarinom korištene u Ein Tarmi, u Mosdamiyehu i Zamalki u Ghouti', u južnom i zapadnom predgrađu Damaska 21. kolovoza. 'Taj nas zaključak zabrinjava u najvišoj mjeri'.

Inspektori nisu uspjeli posjetiti još tri mjesta kako bi provjerili navode o kemijskom napadu. UN je najavio da inspektore planira vratiti u Siriju kako bi dovršili istragu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene