Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvajaju istok

Sirija: Pobunjenici napreduju prema naftnim bogatstvima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je sirijski predsjednik Bašar al-Asad koncentrirao svoje snage radi ponovnog zauzimanja poslovnog središta Alepa, pobunjenici su polako napredovali na istočnom plemenskom dijelu zemlje gdje se nalazi većina naftnog bogatstva Sirije.

S utvrđenih položaja u naftoj bogatoj pustinji blizu Iraka, vladine snage granatiraju Deir al-Zor, siromašni sunitski grad na obalama Eufrata koji teče tom golemom, suhom regijom uz iračku granicu.

No, većina Asadu odanih vojnika, većinom regrutiranih iz njegove manjinske sekte Alaviti, "zapela" je u bici za Alepo, kao i u glavnom gradu Damasku. Diplomati i vojni stručnjaci kažu da se Asad suočava s mogućim gubitkom provincije Deir al-Zor i njezinih 200.000 barela nafte dnevno.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

>> Sirija: Broj izbjeglica popeo se na 150.000

Stanovnici prenose da su pobunjenici u protekla tri mjeseca stekli kontrolu nad velikim dijelom te pokrajine, nakon što su se vladine snage povukle u sigurne utvrde u provincijskom glavnom gradu i njegovim predgrađima.

Ustanici tvrde da su ovladali polovinom glavnog grada te da je proizvodnja nafte gotovo prepolovljena od početka 17-mjesečne pobune, budući da je Sirija zbog sankcija Zapada ostala bez svojih glavnih kupaca u Europi. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene