Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja u kojoj se bore svi protiv svih

SVJETSKI POLIGON ZA POKAZIVANJE MIŠIĆA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krvavi sukobi na Siriji su ostavili duboki trag.

Većina izbjeglica i migranata dolazi iz Sirije, zemlje koja je već četiri godine pogođena ratnim sukobima i iz koje je gotovo polovica njezinih stanovnika raseljena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje" Slika nije dostupna Zbog manje izgreda Rusija i SAD se napokon dogovorili

Više od četiri godine krvavih sukoba, na Siriji je ostavilo dubok trag.

Prije rata u ovoj je zemlji živjelo oko 22 milijuna ljudi. Gotovo polovici je danas potrebna hitna humanitarna pomoć. Unutar Sirije raseljeno je sedam milijuna i 600 tisuća ljudi, a izvan sirijskih granica sigurnost traži oko četiri milijuna. Prema nekim procjenama, svaki dan Siriju napusti pet tisuća njezinih stanovnika. Ti Sirijci već sada su najveća izbjeglička populacija na svijetu.

EU poziva Rusiju: Prestanite napadati sirijske pobunjenike; Saudijska Arabija poručuje: Mi ćemo ih nastaviti naoružavati

Razlog masovnom egzodusu su borbe koje bjesne diljem zemlje. U Siriji se sukobljava više od tisuću različitih grupacija. Naizgled, svi se bore protiv svih.

Asad na vlasti već 15 godina

Na zapadu zemlje manja područja kontrolira predsjednik Bašar al-Asad. Na vlasti je već 15 godina. Iako je svaki put predsjednik postao na izborima, ni na jednim od tih izbora nije imao protukandidate. Takvi nedemokratski izbori, samo su jedan od razloga zašto se 2011. dio Sirijaca pobunio. Ti pobunjenici danas su podijeljeni u stotine skupina i frakcija, što umjerenih, a što radikalnih. Svima je cilj srušiti Asada s vlasti.

Rusi u Siriji upotrijebili novo oružje, strahuje se od brojnih civilnih žrtava

U sirijsku priču 2013. uključuje se takozvana Islamska država, kojoj je cilj od Sirije, ali i drugih država napraviti veliki kalifat. Stigla je iz Iraka, te s istoka stalno širi područje utjecaja. Dio sirijskog teritorija kontroliraju i Kurdi, i to na sjeveru zemlje. Sukobi ovih skupina odnose tisuće života. Prema nekim procjenama, dosad je u Siriji poginulo više od 300 tisuća ljudi.

U sukob se uključili i Amerikanci

U Siriji dakle, imamo predsjednika koji se bori protiv pobunjenika i Islamske države. Imamo pobunjenike koji se također bore protiv Islamske države, ali i predsjednika. Isti su neprijatelji i kurdskih boraca. Prije godinu dana, u sukob se uključila koalicija predvođena Amerikancima, s ciljem svrgavanja predsjednika Asada. Zračnim udarima napadaju Islamsku državu, dok umjerenu oporbu financiraju. Prije nekoliko tjedana, počela je vojna intervencija Rusije i Irana, ali s potpuno oprečnim ciljem. Oni žele Asada zaštititi, i to raketiranjem terorista. Za Rusiju su to i Islamska država, ali i pobunjeničke skupine koje se bore protiv vlasti.

ŠTO SVE OVO ZNAČI - Dovodi li zloglasna skupina svoj rat na tursko tlo?

Sirija je tako postala najnoviji svjetski poligon za pokazivanje mišića. Cijela je lepeza interesa, od ekonomskih do političkih. No, interesi sirijskog naroda, čini se, u drugom su planu. Jer dok svjetski moćnici pokazuju mišiće, u toj se zemlji događa jedna od najvećih humanitarnih katastrofa modernog doba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene