Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike posljedice

ŠTO SVE OVO ZNAČI - Dovodi li zloglasna skupina svoj rat na tursko tlo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Subotnji napad u Ankari imat će daleko veće posljedice od krvavih scena na gradskim ulicama koje su same po sebi već dovoljno grozne, tvrdi CNN.

Već je broj poginulih u subotnjem bombaškom napadu u Ankari dovoljno grozan - najsmrtonosniji pojedinačni teroristički napad na turskom tlu. No, ovaj zločin će imati daleko veće posljedice od krvave scene nedaleko željezničkog kolodvora, piše CNN. 

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski Šri Lanka (Foto: AFP) Kaos u Šri Lanki Nakon pucnjave u skrovištu terorista vojska u kući pronašla 15 tijela, među njima je šestero djece

Turska bi se mogla suočiti s pojačanom kampanjom takvih napada. Bombardiranja bi također mogla zatrovati već nestabilnu političku atmosferu i dodatno rasplamsati odnose između Turske i kurdskih skupina.

Mnogo će ovisiti o tome gdje leži krivnja jer to će utjecati na odgovor turskih vlasti i političke oporbe, prije svega kurdskih stranaka.

U terorističkom napadu u Ankari 95 mrtvih: Bombaši u TNT eksploziv dodali metalne kuglice

U tri navrata ove godine skupovi koje su organizirali kurdske skupine u Turskoj bili su meta bombaških napada. Bombaš samoubojica je u Surucu nedaleko sirijske granice u srpnju ubio 34 osobe. Za napad je okrivljen pobornik ISIS-a, ali skupina nikad nije preuzela odgovornost.

Tko god da je izabrao subotnji marš kao metu želi potaknuti polarizaciju i nasilje u Turskoj - i uništiti već krhki politički dijalog.

ISIS dovodi svoj rat u unutrašnjost Turske?

Subotnje bombardiranje svakako nosi obilježje ISIS-a koji je zaprijetio da će napasti Tursku kada je vlada pristala pridružiti se međunarodnoj koaliciji protiv terorističke skupine.

U svom online časopisu Dabiq ISIS je prošli mjesec poručio da su turska vlada i vojska nesumnjivo otpadnici. U videu objavljenom u srpnju pristaša ISIS-a pozvao je Turke da 'osvoje Istanbul na čijem predavanju križarima svakodnevno radi izdajnik Erdogan'.

Najmanje 86 poginulih u terorističkom napadu, snimljen trenutak eksplozije!

No, turski premijer Ahmet Davutoglu u subotu je rekao da su potencijalni osumnjičenici osim ISIS-a i PKK i DHKP-C.

PKK je Kurdistanska radnička stranka, militantna skupina koja je vodila separatističku kampanju više od 30 godina. DHKP-C je skupina koja je preuzela odgovornost za samoubilački bombaški napad na američko veleposlanstvo u Ankari 2013. godine.

Daniel Nisman, izvršni direktor Levantine grupe koja proučava istočni Mediteran, smatra da veličina i koordinacija eksplozija ukazuje na ISIS. Objasnio je da ISIS cilja manjine kako bi dodatno potpalio sektaške napetosti.

Bombardiranje u Surucu brzo je dovelo do kolapsa primirja između turske vlade i PKK. Kurdske vođe krivile su vlasti za nemar i dopuštanje da budu meta ISIS-u. Otišli su i korak dalje - nakon ubojstva dvojice turskih policajaca otvoreno su optužili turske snage sigurnosti za suradnju s ISIS-om.

Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se u vezi napada u Ankari

Obnovljeni ciklus nasilja između sigurnosnih snaga i PKK otada je koštao stotine života. U interesu ISIS-a je da potiče ovo nasilje jer oslabljuje njihovog kurdskog neprijatelja i drži tursku vojsku i zračne snage okupiranima.

Nisman kaže da su dosad tuska vlada i ISIS vidjeli kurdske nacionaliste kao veće neprijatelje te su bili manje zabrinuti jedni oko drugih. Međutim, ISIS je posljednje dvije godine postao duboko prisutan u Turskoj. Jedan analitičar rekao je kako određene četvrti Instabula koristi kao financijska središta.

Usprkos nizu uhićenja navodnih osumnjičenika ISIS-a u Turskoj, sigurnosni analitičari kažu da je gotovo nemoguće zaustaviti sve aktivnosti ISIS-a na turskom tlu.

Toksična politika

Erdogan je u subotu poručio da će solidarnost i odlučnost koju će pokazati biti najsmisleniji odgovor na teror. No, solidarnosti u Turskoj manjka uoči ključnih izbora 1. studenog. Idući mjesec održat će se drugi opći izbori u Tuskoj ove godine. Erdogan želi povratiti parlamentarnu većinu svoje stranke, a da bi to učinio oslanja se na nacionalističke osjećaje u Turskoj koji su snažno antikurdski.

Analitičari pak ne vjeruju da neće uspjeti osvojiti većinu što bi moglo dovesti do još jedne nestabilne koalicije.

Ključni pokazatelji

Nisman i drugi kažu da postoji nekoliko kritičnih čimbenika u danima koji slijede.

Nekoliko sati nakon napada PKK je naredio svojim borcima da zaustave operacije u Turskoj osim ako su suočeni s napadom. Hoće li se grupa držati ovog obnovljenog primirja nakon više od dva mjeseca sukoba s turskom vojskom?

Nisman ističe da je podrška birača Stranci pravde i razvoja povijesno povezana sa snagom turskih lira i financijskih tržišta.Obnovljeni sukobi s PKK mogli bi naštetiti i jednom i drugom.

Kako će Kurdska nacionalistička stranka odgovoriti na subotnji napad - njezin čelnik Selahattin Demirtas nazvao ga je barbarskim - ali koga će stranka okriviti?

Višestruki stres

Prije pet godina ekonomski model Turske bio je uspješan, a rast zdrav. Politika je bila stabilna, a Erdoganova stranka uživala je parlamentarnu većinu. No, otada je Turska preplavljena s čak 2 milijuna izbjeglica jer se susjedna Sirija urušila. Erdogan kaže da je država potrošila više od 7,5 milijardi dolara na izbjeglice, a neki analitčari predviđaju da će još 500.000 Sirijaca potražiti utočiste u Turskoj.

U novom izvješću instituta Brookings stoji kako su turski resurski i strpljenje javnosti sve tanji. Turska vlada stvarala je pritisak da se stvori sigurno utočište na sjeveru Sirije, no ruska iznenadna intervencija to je učinila malo vjerojatnim.

Takđer, mir između Turaka i Kurda čini se nedostižnim jer svaki put kada propuste priliku za mir, uvjeti mirovnog sporazuma se promijene i sve postane puno teže. Situacija ne izgleda nimalo optimistično.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene