Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'UZNEMIRUJUĆA ČINJENICA'

Rusi u Siriji upotrijebili novo oružje, strahuje se od brojnih civilnih žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među uništenim lokacijama su skladišta otužja, kampovi za obuku i zapovjedni stožer Islamske države.

Ruske zračne snage proširile su raspon svojih zračnih napada na pozicije Islamske države na četiri sirijske pokrajine, usredotočujući se prvenstveno na rušenje terorističkih postrojenja, infrastrukture i baza za opskrbu, javlja RT.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Slika nije dostupna Ujedinili se protiv pobunjenika VELIKI NAPAD NA ALEP 'Ovo je bitka koju smo obećali'

U posljednja 24 sata ruski zrakoplovi napali su terorističke položaje u Hami, Idlibu, Latakiji i Raqqi. Ukupno, u 64 napada napadnuta su 63 cilja, među kojima skladišta oružja, kampovi za obuku i zapovjedni stožer.

AMERIKANCI IH TRENIRAJU, A RUSI BOMBARDIRAJU

Zračne napade proveli su bombarderi Sukhoi Su24M i Su-34, dok su im pratnja bili zrakoplovi Sukhoi Su-30.

'Nakon borbenih zadataka svi zrakoplovi koji operiraju u Siriji uspješno su se vratili u zračnu bazu Khmeimim', rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konashenkov.

OVAKAV ZAPAD NISMO VIDJELI Prijeti li nam zbog Rusa u Siriji novi Hladni rat?!

U blizini grada Saraqib na sjeverozapadu Sirije eliminiran je artiljerijski položaj poznat po napadima na obližnja naselja.

Grupa Sukhoi Su-24M bombardera napala je sjedište teorista u blizini sela Salma na sjeverozapadu Sirije. Otamo su koordinirane akcije militanata u cijeloj pokrajini Latakia.

Rusi u Siriji upotrijebili nove kasetne bombe

Rusija je u Siriji prvi put u zračnim napadima upotrijebila novi tip kasetnih bombi, priopćio je u nedjelju Human Rights Watch (HRW).

Bombe su namijenjene uništenju oklopnih vozila, a upotrijebljene su prije tjedan dana u zračnom napadu jugozapadno od Alepa, priopćio je HRW sa sjedištem u New Yorku.

Konvencijom iz 2008. koju je potpisalo 98 država kasetne bombe su zabranjene jer imaju širok raspon djelovanja i ostavljaju iza sebe neeksplodirane male bombe tzv. 'zvončiće' rezultirajući civilnim žrtvama za vrijeme napada, ali i nakon njega.

Rusi 'idu na ruku' Islamskoj državi, evo i zašto

Aktivisti sirijske oporbe rekli su da su kasetne bombe također bile upotrijebljene u zračnim napadima blizu bojišta sjeverno od Hame u središnjoj Siriji, gdje su vladine snage uz potporu ruskih borbenih zrakoplova zadnjih dana osvojile teritorij.

'Uznemirujuća je činjenica da je u Siriji upotrijebljena nova vrsta kasetnog streljiva jer će od toga stradavati civili i u vremenu koje tek dolazi', rekao je Nadim Houry, voditelj HRW-a za Bliski istok.

Human Rights Watch kaže da ne može potvrditi jesu li kasetne bombe upotrijebljene u Kafr Halabu, jugozapadno od Alepa, bacile sirijske ili ruske snage.

HRW napominje da su sirijske snage više puta upotrijebile kasetne bombe u civilnom ratu koji je počeo prije četiri i pol godine. Dodaju da su ih bacili i ekstremisti Islamske države u napadu na kurdski grad Kobane prošle godine. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene