Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se odluka arbitražog suda

Slovenci optimisti kada je u pitanju dodir s otvorenim morem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska zastupnica na međunarodnoj arbitraži o granici između Hrvatske i Slovenije Simona Drenik izjavila je u petak da je iz dosadašnje usmene rasprave vidljivo da su arbitražni suci predmet uzeli vrlo ozbiljno.

'Arbitražni je sud objema stranama postavio više pitanja, na koje očekuju odgovore idućeg tjedna. Pitanja se odnose na kopneni i morski dio spora i iz njih je vidljivo da je arbitražni sud svoju zadaću shvatio vrlo ozbiljno', rekla je Drenik u petak popodne, nakon što je završen dio usmene rasprave u kojemu je svoju argumentaciju nakon Hrvatske izložila slovenska strana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Arbitraža Pusić o novim sucima arbitražnog suda: 'To ne mijenja apsolutno ništa' Slika nije dostupna Ovisi o Hrvatskoj i Sloveniji EK podupire arbitražu, ali je otvorena i za druga rješenja

'Vidi se da je arbitražni sud već sada vrlo precizno proučio slučaj, a to je vrlo pozitivno. To govori o stručnosti sudaca, njihovoj ozbiljnosti i odlučnosti da rješenje spora bude što više u skladu s arbitražnim sporazumom', rekla je Drenik za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Prije toga, a nakon nastupa pred arbitrima u petak, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da ima dojam kako je slovenska strana svojim argumentima, koji su po njegovoj ocjeni 'iznenadili' hrvatsku stranu, uvjerila arbitre i da Slovenija s optimizmom može čekati konačnu presudu.

Erjavec u Haagu: 'Osjećam malo nervoze, ali optimist sam. Dobro smo se pripremili'

'Današnja rasprava bila je posvećena posebno granici na moru', rekao je Erjavec, dodavši da Slovenija posebno može biti zadovoljna kad je riječ o prezentaciji svojih zahtjeva za dobivanjem kontakta s otvorenim morem.

'Što se tiče dodira s otvorenim morem, mislim da možemo biti veliki optimisti. Jutros sam pred početak rasprave bio nervozan, ali sada mogu reći da sam miran, nemamo razloga za zabrinutost', naglasio je slovenski ministar.

Na pitanje nazočnih novinara može li Slovenija na arbitraži dobiti većinu voda u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zaljevu, Erjavec je rekao da je Slovenija u svom podnesku sudu zatražila cijeli zaljev, javila je STA. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene