Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o arbitraži

Erjavec u Haagu: 'Osjećam malo nervoze, ali optimist sam. Dobro smo se pripremili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred arbitražnim sudom u Den Haagu usmeni dio rasprave u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije počeo je u ponedjeljak iznošenjem argumenata hrvatske strane.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak je u Den Haagu, gdje će sudjelovati u usmenoj raspravi o arbitraži u graničnom prijeporu s Hrvatskom, rekao da je malo nervozan no drži da Slovenija može biti optimistična u pogledu ishoda.

Pročitajte i ovo Incident u Savudrijskoj vali (Foto: Dnevnik.hr) - 3 intervenirala policija Oglasio se i hrvatski ribar o incidentu u Savudrijskoj vali: "Došao je blizu mene i prijetio da će me ubiti" Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Savudrijski ribari "Prepucavanja će prestati kad političari ocijene da na ovoj temi više ne mogu skupiti bodove"

'Malo sam nervozan, ali sam optimist jer smo se vrlo dobro pripremili i nema razloga za zabrinutost', kazao je Erjavec novinarima.

'Danas je ključan trenutak i vrlo važan dan za odluku o našem vitalnom interesu, a to je kontakt s otvorenim morem', rekao je.

Karl Erjavec: Tražimo izlaz na otvoreno more i većinu Savudrijske obale

Njegova nazočnost na arbitražnom sudu potvrđuje koliko je Sloveniji to važno pitanje, dodao je.

Slovenija u petak drugi dan iznosi svoje argumente u graničnom prijeporu s Hrvatskom, a Erjavec će arbitrima predstaviti svoje poglede o granici na moru i kontaktu slovenskih voda s otvorenim morem.

Erjavec je prijašnjih dana, najavljujući svoj odlazak u Den Haag, rekao da je optimist jer vjeruje da će arbitraža potvrditi vitalni interes Slovenije da ima kontakt s otvorenim morem i da je riječ o povijesnom pravu Slovenije.

'Uvjeren sam da su naši argumenti dobri i optimist sam u pogledu osiguranja kontakta s otvorenim morem', kazao je Erjavec.

Pred arbitražnim sudom u Den Haagu usmeni dio rasprave u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije počeo je u ponedjeljak iznošenjem argumenata hrvatske strane.

Erjavec: Očekujemo da arbitraža donese kontakt s otvorenim morem

Usmena rasprava zadnji je dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici, sklopivši 4. studenoga 2009. godine Sporazum o arbitraži. Rasprava je zatvorena za javnost, a sažetak izlaganja stranaka službeno će priopćiti tajništvo suda nakon zaključenja usmene rasprave.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.

Presuda Arbitražnog suda, koja je obvezujuća, očekuje se potkraj ove ili početkom sljedeće godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene