Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Peruu

Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju

Peruanska predsjednica Dina Boluarte
Peruanska predsjednica Dina Boluarte Foto: Afp
Predsjednica Dina Boluarte pod istragom je zbog nezakonitog bogaćenja, a razotkrili su ih skupocjeni satovi.

Peruanska predsjednica Dina Boluarte smijenila je u ponedjeljak šest ministara, koji su podnijeli ostavku, dok se suočava s istragom zbog sumnje u korupciju povezanom s njezinim vlasništvom nad vrhunskim satovima Rolex.

Boluarte je pod istragom zbog nezakonitog bogaćenja, jer vlasti sumnjaju na korupciju i mito. Policija i tužitelji pretresli su njezin dom i ured tijekom vikenda u potrazi za dokazima o podrijetlu najmanje tri Rolex sata.

Ministar unutarnjih poslova Victor Torres je među šest ministara koji su u ponedjeljak podnijeli ostavku.

Ostalih pet ministrica koje su podnijele ostavke obnašale su dužnosti za ženska pitanja, obrazovanje, ruralni razvoj, proizvodnju i vanjsku trgovinu. Svi su izrazili potporu predsjednici, a jedna je čak opisala napad na njezin dom kao bespotreban i pretjeran.Torres je rekao da je ostavku podnio zbog obiteljskih i zdravstvenih problema.

"Odlazim u miru čistih ruku", rekao je Torres novinarima. 

Ministri u ostavci čine otprilike trećinu vlade od 19 članova. Boluarte ih je smijenio kasno u ponedjeljak, imenujući bivšeg čelnika jedinice za organizirani kriminal Waltera Ortiza za ministra unutarnjih poslova, piše DW.

Ostavke su došle dva dana prije nego što novi premijer Gustavo Adrianzen namjerava pridobiti potporu Kongresa. 

Boluarte je bila potpredsjednica prije nego što je u prosincu 2022. postala predsjednica nakon što je tadašnji predsjednik Pedro Castillo pokušao raspustiti Kongres i vladati dekretom, što je dovelo do njegova uhićenja i nasilnih prosvjeda koji su je pozivali da odstupi i održi nove izbore.

Istraga protiv nje izbila je sredinom ožujka kada su se miediji raspisali kako nosi Rolex sat koji u Peruu vrijedi oko 14.000 dolara. Kasnije su otkrivena još najmanje dva sata.

61-godišnja predsjednica, koja je prije svoje političke karijere bila skromna okružna dužnosnica, inzistirala je na tome da su satovi plod života punog rada. Ona je, međutim, odbila dati bilo kakve detalje o tome od kud ih ima.  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene