Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odvedeni su tamo zbog ropstva'

Prijedlog: 'Osnovati afričku državu za preseljenje Haićana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senegalski predsjednik Abdoulaye Wade predložio je u ponedjeljak osnivanje nove afričke države u koju bi se preselile stotine tisuća Haićana koji su u razornom potresu u svojoj domovini ostali bez krova nad glavom, usporedivši svoju ideju sa stvaranjem države Izraela 1948. godine.

Wade smatra da Haićanima robovska prošlost njihovih predaka daje pravo na samostalnu državu u Africi. 'Znate, oni na novi kontinent nisu došli sami od sebe. Netko ih je tamo odveo zbog ropstva, pet stoljeća ropstva', rekao je za Reuters. 'Moramo im dati prigodu da dođu u Afriku, to je moja ideja. Imaju pravo na Afriku jednako kao i mi', rekao je Wade o svome prijedlogu, koji će službeno podnijeti Afričkoj uniji. Senegalski predsjednik unaprijed odbacuje moguće kritike i sumnje u izvedivost svoje ideje. 'Izrael je tako stvoren. Možete mi reći da ovo nije moguće, ali to nije točno. Sve je moguće ako to Haićani zatraže', rekao je.

Pročitajte i ovo Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu" Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!"

Senegal će podnijeti rezoluciju Afričkoj uniji kojom će pozvati da se Haićanima stvori 'država na afričkom teritoriju, zemlji njihovih predaka' i zatražiti da bilo koja afrička zemlja svakom Haićanu koji to u njoj zatraži osigura državljanstvo. Senegalski mediji pišu u ponedjeljak da je vlada spremna Haićanima ustupiti dio svog plodnog zemljišta. Wadeova ideja podsjeća na stvaranje Liberije, države oslobođenih američkih robova u 19. stoljeću.

Stanovnicima Haitija možete pomoći uplatom na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 01 ili na broj telefona 060 9011. Donacije Caritasu ostvaruju se pozivom na broj telefona 060 9010. Cijena poziva u oba slučaja je 6 kuna i 15 lipa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene