Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oboljeli samo ljevičari

Sedam predsjednika Latinske Amerike oboljelo od karcinoma. Slučajnost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hugo Chavez, Christina Fernandez de Kirchner, Dilma Rousouff, Inacio Lula da Silva samo su neki od sadašnjih i bivših lidera zemalja Latinske Amerike koji su oboljeli od neke vrste karcinoma. Mnogi smatraju - teško da je sve to slučajnost.

Jedan od najeksponiranijih latinskoameričkih predsjednika definitivno je Hugo Chavez. Lidera Venezuele jedni će nazvati diktatorom, a drugi vizionarom, no kako god bilo on je u listopadu ponovno pobijedio na predsjedničkim izborima te će na čelu zemlje ostati još 6 godina. Ono što je bitno za ovu priču jest reći kako se Chavezovo zdravlje počelo urušavati u svibnju prošle godine, prema nekim informacijama radi se o rabdomiosarkomu (tumoru mekog tkiva), no ta informacija nije službeno potvrđena. Od tada je bio podvrgnut nekoliko ciklusa radio i kemoterapije, a dva puta se proglasio potpuno zdravim. Drugi put u srpnju ove godine, no javnost nagađa kako je Chavez i dalje teško bolestan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuće Alarmantni podaci: Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina skočio za skoro 80 posto Rano otkrivanje karcinoma - 3 Neki su mogli biti spašeni Svaki peti stanovnik Hrvatske umre od karcinoma, a odaziv na preventivne preglede je i dalje loš

>> Chavez tvrdi da je potpuno izliječen

'Na ovogodišnjim izborima određen broj glasova donijela mu je bolest, jer ga građani, siromašni, koji čine većinu njegovog glasačkog tijela, nisu željeli bolesnog ostaviti na cijedilu. Unatoč pobjedi pitanje je kako će obnašati predsjedničku dužnost, jer je zadnju godinu bio više od 200 dana na 'bolovanju', kaže profesorica Lidija Kos Stanišić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, inače stručnjakinja za područje politike Latinske Amerike.

Brazilskoj predsjednici Dilmi Rousseff 2009. godine dijagnosticiran je limfom. Nakon višemjesečne naporne kemoterapije Rouseff je javnosti obznanila kako je uspješno pobijedila zloćudnu bolest. Ni njezin prethodnik nije bio pošteđen teške bolesti. U listopadu 2010. Inacio Lula da Silva, jedan od najpopularnijih lidera Brazila u povijesti te zemlje, obolio je od raka grla, no zahvaljujući kemoterapiji bolest se povukla, a Lula se vratio politici.

Christina Fernandez de Kirchner na mjestu predsjednice Argentine naslijedila je svog supruga Nestora Kirchnera Ostoića 2007. godine, a prošle godine na Badnjak i njoj je dijagnosticirana teška bolest - rak štitnjače. Uskoro je podvrgnuta operaciji te joj je štitnjača izvađena, da bi se kasnije pokazalo da Fernandez uopće nije bila oboljela od raka. Liječnici još uvijek nisu u potpunosti sigurni o čemu se točno radilo.

>> Argentinska predsjednica ipak nema rak štitnjače

Godine 2010. od non-Hodginova limfoma obolio je tadašnji paragvajski predsjednik Fernando Lugo, no i on se podvrgnuo seriji kemoterapija zbog čega mu se zdravstveno stanje poboljšava te je na putu potpunog oporavka.

Alberto Fujimori bivši je peruanski predsjednik. On trenutno odslužuje 25-godišnju zatvorsku kaznu zbog kršenja ljudskih prava, korupcije i pronevjere. Ove godine mu je dijagnosticiran rak usne šupljine.

>> Chavez: Dilma mi je zarobila srce

Posljednji u nizu oboljelih predsjednika zemalja Latinske Amerike je Juan Manuel Santos, predsjednik Kolumbije, koji je prošli mjesec obznanio kako se bori s rakom prostate.

Neki kažu da je sve to jedna velika slučajnost, no činjenica da je 8 sadašnjih i bivših lidera oboljelo od zloćudnih bolesti u roku od 2 do 3 godine doista je neobična. Prvu teoriju o razlozima obolijevanja predsjednika Južne Amerike iznio je sam Hugo Chavez koji je prošle godine izjavio kako postoji mogućnost da iza svega stoji SAD. 'Vrlo je teško objasniti sve ovo nekim zakonom vjerojatnosti. Zar je tako teško povjerovati da su osmislili neku tehnologiju za širenje karcinoma, a za koju mi nećemo znati još 50 godina?', pitao se Chavez na prošlogodišnjem vojnom skupu koji se odvijao neposredno nakon što je Christine Fernandez javnost obavijestila o svojoj bolesti.

Chavez je američku CIA-u doveo u vezu s kemijskim eksperimentima na području Gvatemale 40-ih godina prošlog stoljeća nakon čega su se počele razvijati brojne teorije o američkim agentima koji su se infiltrirali u redove južnoameričkih sigurnosnih službi i otrovali predsjednike.

'Budući da je više ljevičarskih predsjednika Latinske Amerike tijekom 2010. i 2011. oboljelo od raka, počele su kolati razne teorije zavjere. Chavez je čak otišao tako daleko da je tvrdio
da SAD posjeduje tajnu tehnologiju i da ih je CIA 'zarazila'. Ne vjerujem da je to istina, no činjenica je da su od raka oboljeli samo predsjednici ljevičari', kaže Kos Stanišić.

>> Chavez: Isus će intervenirati kako bi me izliječio

Pobornici ove teorije tvrde kako taj potez SAD-a ne bi čudio s obzirom na to da su oboljeli predsjednici u svojim zemljama provodili politiku koja SAD-u nije odgovarala, koja bi se čak mogla nazvati i protuameričkom. Hugo Chavez je jedan od najbližih saveznika bivšeg kubanskog lidera Fidela Castra, koji mu je, kako kaže, i sam dao nekoliko savjeta. 'Chavez, budi oprezan, razvili su tehnologiju, pazi što jedeš', bio je jedan od Castrovih savjeta, rekao je Chavez o razgovorima sa svojim prijateljem koji i sam ima velikih zdravstvenih problema, a koji je rekorder broja pokušaja atentata koje je preživio (navodno se radi o 638 pokušaja atentata).

No, predsjednik Venezuele odmah se ogradio i rekao kako nikoga ne optužuje izravno, no kako mu je neobično sve što se događa. Službeni Washington na sve ove optužbe odgovara s gađenjem i poriče bilo kakvu vezu s obolijevanjem predsjednika.

Iako kaže da nikoga ne optužuje, Chavezove sumnje su jasne. 'Evo pazi na sebe, Correa, budi oprezan', upozorio je Chavez svoje kolege Eva Moralesa, predsjednika Bolivije i Rafaela Correu, lidera Ekvadora, pritom dajući do znanja kako vjeruje da se ovaj 'trend' neće uskoro zaustaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene