Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće sigurnosti UN-a

Kim Jong Un dobiva sankcije koje će ga još više razbjesniti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su u petak formalno zatražile od Vijeća sigurnosti UN-a da u ponedjeljak glasa o nacrtu rezolucije koji predviđa nove strože sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog njezina raketnog i nuklearnog programa, objavila je američka misija pri UN-u u priopćenju.

SAD žele da Vijeće sigurnosti nametne naftni embargo Sjevernoj Koreji, zabrani izvoz tekstila, zapošljavanje sjevernokorejskih radnika u inozemstvu, kao i da zamrzne imovinu i donese zabranu putovanja sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu, stoji u nacrtu rezolucije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Ilustracija Vide ih kao opasnost za režim VIDEO Maloljetnici osuđeni zbog gledanja serija: "Ako te uhvate da to gledaš, upucat će te"

Zasad nije poznato kako će sjevernokorejski saveznici Kina i Rusija glasati, ali visoki američki dužnosnik u petak navečer izrazio je sumnju da bi ijedna od njih mogla prihvatiti išta snažnije od zabrane izvoza sjevernokorejskog tekstila.

Kineski dužnosnici privatno su izrazili strah da bi nametanje naftnog embarga moglo izazvati veliku nestabilnost u toj Sjevernoj Koreji.

Da bi bila usvojena, rezolucija Vijeća sigurnosti treba devet glasova "za" s time da nijedna od stalnih članica - Britanija, SAD, Francuska, Rusija i Kina - ne smije uložiti veto.

Napetosti na korejskom poluotoku eskalirale su nakon više ovogodišnjih lansiranja raketa, te nakon šestog nuklearnog testiranja izvedenog u nedjelju.

Južna Koreja smatra da bi Pjongjang mogao izvesti još jedan raketni pokus u subotu, kada obilježava veliku obljetnicu, dan utemeljenja republike.

Stručnjaci vjeruju da je Sjeverna Koreja blizu postizanju cilja da razvije moćno nuklearno oružje koje bi moglo dosegnuti SAD. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene