Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arapi to ne odobravaju

SAD "u ranim fazama" pregovora o preseljenju američkog veleposlanstva u Jeruzalem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća je u nedjelju objavila da je u ranim fazama razgovora o ispunjenju obećanja Donalda Trumpa o preseljenju američkog veleposlanstva u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, čina koji bi mogao izazvati bijes arapskog svijeta.

"U početnim smo fazama razgovora o toj temi", priopćio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Pročitajte i ovo Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice'' Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

Američko veleposlanstvo u Izraelu nalazi se u Tel Avivu, kao i većina veleposlanstava drugih država. Izrael smatra Jeruzalem svojom vječnom prijestolnicom, ali ga svojataju i Palestinci kao dio potencijalne buduće palestinske države. Obje strane za to navode biblijske, povijesne i političke argumente.

Trump se tijekom svoje predsjedničke kampanje obvezao da će premjestiti veleposlanstvo, a u nedjelju bi trebao telefonskim putem razgovarati s izraelskim premijerom Benjamin Netanyahuom.

Bilo kakva odluka o razbijanju statusa quo mogla bi izazvati nezadovoljstvo američkih saveznika na Bliskom istoku poput Saudijske Arabije, Jordana i Egipta. SAD se oslanja na te države u borbi protiv militanata Islamske države koju je novi američki predsjednik nazvao prioritetom njegove administracije.

Američki kongres je 1995. izglasao zakon kojim je Jeruzalem prozvao glavnim gradom Izraela i odredio da on ne smije biti podijeljen, no republikanski i demokratski predsjednici koji su nakon toga došli na vlast koristili su svoje ovlasti kako bi zadržali američko veleposlanstvo u Tel Avivu i podržali pregovore o Jeruzalemu između Izraela i Palestinaca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene