Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Ukrajini

Napetosti rastu: Rusiju optužuju za 'opasnu eskalaciju' u Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenili su u petak u telefonskom razgovoru da se Rusija upustila u 'opasnu eskalaciju' u Ukrajini, okupljajući brojne vojnike na granici i šaljući neželjen humanitarni konvoj.

Bijela kuća priopćila je da je oboje čelnika izrazilo 'zabrinutost' spram velikog broja ruskih vojnika stacioniranih blizu granice s Ukrajinom, prisustva ruskog vojnog osoblja u Ukrajini i pucnjave ruskog topništva na ukrajinskom teritoriju.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

To je puno elemenata koji 'predstavljaju opasnu eskalaciju', složili su se Obama i Merkel, inzistirajući na 'važnosti bilateralnog prekida vatre popraćena zatvaranjem granice i izvršnim nadzorom rusko-ukrajine granice'.

Po njima je od 'imperativne' važnosti da konvoj napusti ukrajinski teritorij, ocjenjujući da slanje kolone od 300 kamiona bez zelenog svjetla Kijeva predstavlja 'dodatnu provokaciju i kršenje suvereniteta Ukrajine te integriteta njezina teritorija'.

Po njima, Rusija mora 'prihvatiti uvjete koji su određeni s Ukrajinom i Međunarodnim crvenim križem' u području humanitarne pomoći za Ukrajinu.

Drama oko humanitarnog konvoja: 'Rusija je svjesno riskirala pogoršanje ionako napetog stanja'

Moskva mora smanjiti pritisak udaljujući svoje postrojbe s granice i povlačeći svoje naoružanje, vozila i osoblje s ukrajinskog tla.

Po njima, stanje se 'nastavilo pogoršavati' nakon što je raketa pogodila letjelicu Malaysian Airlinesa koji je nadlijetao Ukrajinu 17. srpnja pri čemu je poginulo 298 osoba.

Merkel se u petak u Kijevu sastaje s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

SAD traži od Rusije povlačenje konvoja iz Ukrajine

SAD su zatražile od Moskve povlačenje humanitarnog konvoja iz područja pod nadzorom pobunjenika u istočnoj Ukrajini koji je tamo ušao bez dopuštenja, optuživši Rusiju za flagrantno kršenje suvereniteta susjedne zemlje uz prijetnju snažnijim sankcijama.

Moskva, čije se brojne snage nalaze na ruskoj strani granice, upozorila je da će reagirati na bilo koji pokušaj prekida konvoja za koji tvrdi da je isključivo humanitaran. No, nije precizirala kakvu bi akciju mogli poduzeti intervenira li ukrajinska vojska.

NATO-ov zapovjednik rekao je kako pokreti kamiona u konvoju izgledaju kao prikriveni pokušaj da se ojačaju separatističke snage. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene