Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Produbljuje se kriza?

Drama oko humanitarnog konvoja: 'Rusija je svjesno riskirala pogoršanje ionako napetog stanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je bez dopuštenja Ukrajine i Crvenog križa poslala humanitarni konvoj. Je li Rusija ovime izvršila direktnu invaziju?

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u petak je osudio Rusiju zbog ulaska humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez njezina pristanka. Rusija je prekršila ukrajinski suverenitet i očito kršenje međunarodnih obveza Rusije, stoji u priopćenju. 'To će samo produbiti krizu u regiji', ocijenio je Rasmussen.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine Njemačka policija Istraga je u tijeku Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj: Ubio ih Rus

Nakon tjedan dana čekanja, prvi dio ruskog humanitarnog konvoja prešao je u petak rusko-ukrajinsku granicu nakon što je Moskva jednostrano odlučila više ne čekati dozvolu Kijeva.

Dodao je da je time svrha tog konvoja upitna - je li se radilo o pomoći civilima ili transportu opreme naoružanim separatistima? NATO je obznanio svoja strahovanja da bi Rusija pod izgovorom humanitarne misije i mirovne akcije mogla poslati vojnike na istok Ukrajine. Kao primjer istaknuli su povećanje broja ruskih vojnika duž granice s Ukrajinom koji je s 12 000 sredinom srpnja skočio na 20 000.

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da je ulaskom prvih 90 kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dopuštenja vlasti u Kijevu, Rusija izvršila 'izravnu invaziju'.

Iz konvoja izvukli 15 tijela

Reagirat će Ujedinjeni narodi

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će se sastati u petak u vezi ulaska ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu. Europska unija nazvala je to 'jasnim kršenjem' granice između dviju zemalja.

'Zabrinutost je velika jer do sada ni Ukrajina ni Crveni križ ne znaju što se nalazi u konvoju', naveo je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin u pismu članovima Vijeća sigurnosti. Ukrajinskim dužnosnicima nije bilo dopušten pregled kamiona, navelo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova. Crveni križ je odbio pratiti taj konvoj, jer nije dobio dovoljna sigurnosna jamstva.

Rusija tvrdi da želi brzo pružiti pomoć stanovnicima u opsadi koji tjednima žive bez vode i struje. Pentagon je u petak tražio od Rusije da odmah povuče svoje konvoje iz Ukrajine.

SAD: 'Odmah povucite humanitarni konvoj!'

Sjedinjene Države su od Rusije zatražile da 'odmah' povuče humanitarni konvoj koji je stigao u prorusko uporište Luhansk u Ukrajini, pod prijetnjom novim sankcijama. Rusija mora odmah povući svoja vozila i osoblje s ukrajinskog teritorija, zaprijetio je viceadmiral John Kirby, glasnogovornik Pentagona. Naglasio je da Pentagon nema potpuni uvid u ono što vozila prevoze.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) je navela da je više od 130 kamiona ušlo na ukrajinski teritorij. Dvadeset ih je u petak poslijepodne stiglo u središte Luhanska, rekao je jedan dužnosnik regionalne uprave.

Merkel veoma zabrinuta ulaskom ruskog konvoja u Ukrajinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak u dva odvojena telefonska razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom da je zabrinuta što je ruski konvoj s humanitarnom pomoći ušao u Ukrajinu bez dozvole, rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

Seibert je u priopćenju isto tako rekao da je Merkel pohvalila razboritu ukrajinsku reakciju nakon što je rekla da Rusija riskira pogoršanje ionako napetog stanja u Ukrajini. Pozvala je na brzo postizanje dogovora o prekidu vatre i teritorijalnoj cjelovitosti.

'Kancelarka Merkel izrazila je veliku zabrinutost činjenicom da je konvoj prešao granicu bez dopuštenja Ukrajine, bez pratnje Crvenog križa te dijelom bez prethodne inspekcije', rekao je Seibert u priopćenju.

'Rusija je time svjesno riskirala pogoršanje ionako napetog stanja', dodala je. 'Pohvalila je razboritu ukrajinsku reakciju'.

Merkel je isto tako pozvala na postizanje brzog dogovora o prekidu vatre i mjerama za osiguranje nepovrijedivosti međunarodnih granica.

'Nismo više mogli čekati zeleno svjetlo'

Porošenko je ulazak kamiona konvoja bez dozvole Kijeva nazvao 'flagrantnim kršenjem međunarodnog prava'.

Rusija je zanijekala da je prekršila međunarodno pravo, a Kremlj je priopćio kako je Putin rekao Merkel u njihovu telefonskom razgovoru da Rusija nije više mogla čekati zeleno svjetlo Kijeva kako bi pomogla ljudima u nevolji.

Kremlj rekao u priopćenju da su Putin i Merkel razgovarali telefonski o 'određenim koracima koje mogu poduzeti Rusija i Njemačka kako bi pridonijeli brzom okončanju borbi i uspostavi unutarnjeg dijaloga u Ukrajini'.

Putin je isto tako izrazio zabrinutost širenjem nasilja u istočnoj Ukrajini, rekao je Kremlj u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene