Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među žrtvama djeca

Izrael u 'ratu bez milosti', pregovori 'na ledu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je uključen u 'rat bez milosti' protiv islamističkog pokreta Hamas u pojasu Gaze, potvrdio je u izraelskom parlamentu Knessetu izraelski ministar obrane Ehud Barak.

'Nemamo ništa protiv stanovnika Gaze, ali uključeni smo u rat bez milosti protiv Hamasa i njegovih saveznika', izjavio je Barak prema izraelskim medijima. 'Suzdržanost koju smo pokazali je izvor snage. Mi se borimo s moralnom prednošću. Oni namjerno pucaju na civile. Mi ciljamo teroriste i izbjegavamo koliko god je to moguće civile dok se Hamasovci namjerno skrivaju među civilima', dodao je ministar obrane, izražavajući žaljenje zbog civilnih žrtava izraelskih napada.

Pročitajte i ovo Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora? Zlatko Hasanbegović - 1 POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Zlatko Hasanbegović: "Složit će se Vlada, imaju svi svoje ideje"

Izraelske zračne snage su treći dan zaredom bombardirali Gazu, a tijekom noći pogođeno je četrdesetak Hamasovih položaja. Šrapneli su ulazili i u civilne kuće pri čemu je poginulo pet djevojčica jedne obitelji, od kojih je najmlađa imala 4, a najstarija 15 godina. 

>> Izrael bombardirao Islamsko sveučilište u Gazi

Veliki broj tenkova, vojnih vozila i autobusa s izraelskim vojnicima nalazi se na granici pojasa Gaze i Izraela te očevici smatraju da bi uskoro moglo doći i do kopnenog napada. Izraelska vojska je područje oko Gaze proglasila 'zatvorenom vojnom zonom', što znači da u nju ne mogu ući civili.

Od početka vojnih napada operacije kodnog imena 'Lijevano olovo' ubijeno je više od 300 Palestinaca dok ih je više od 800 hospitalizirano. Bolnički izvori u Gazi upozoravaju da u bolnicama više nema slobodnih kreveta, a prepune su i mrtvačnice. 

>> Sirija obustavila neizravne pregovore sa Izraelom

Hamas je uzvratio na izraelske napade raketama na izraelske ciljeve pri čemu su poginule dvije osobe, od kojih jedna izraelski Arap. Palestinski militanti nastavili su s raketnom paljbom, a najmanje 14 raketa pogodilo je izraelski grad Ashkelon. Jedan je Palestinac nožem izbo tri Izraelca na Zapadnoj obali.

Izraelske mete bili su i Islamsko sveučilište u Gazi te ured palestinskog premijera Ismaila Hanije, pripadnika Hamasa. Izraelski zrakoplovi bombardirali su i tunele između Gaze i Egipta, a izraelska mornarica bombardirala je i Hamasove ciljeve na obali i u unutrašnjosti. Prema izraelskim izvorima, u samo nekoliko minuta uništeno je četrdesetak tunela koji se navodno koriste za krijumčarenje robe i oružja u pojas Gaze.

Palestinci kažu da su mirovni pregovori s Izraelom 'na ledu'

Glavni palestinski pregovarač Ahmed Qurie rekao je da su mirovni pregovori s Izraelom, koji se vode pod pokroviteljstvom SAD-a, trenutačno 'na ledu' zbog izraelske ofenzive u pojasu Gaze. 'Nema pregovora, niti će ih biti dok nas napadaju', rekao je Qurie novinarima.

S druge strane, senegalsko ministarstvo vanjskih poslova, prema britanskoj novinskoj agenciji Reuters, priopćilo je da je vođa Hamasa Khaled Meshaal spreman potpisati sporazum o prekidu vatre u pojasu Gaze kojim bi Izrael prekinuo napade i blokadu toga područja. Prijedlog o primirju iznesen je u telefonskom razgovoru između Meshaala i senegalskoga predsjednika Abdoulayea Wadea, koji trenutačno predsjeda Organizacijom islamske konferencije. 

Hamas spreman na potpisivanje sporazuma?!

'Vođa Hamasa rekao je da je spreman potpisati sporazum na mjestu koje bude odgovaralo objema stranama', priopćilo je ministarstvo. Wade je predložio sklapanje 'konačnoga primirja između Izraela i Hamasa potpisivanjem sporazuma kojim će se Hamas i Izrael obvezati na trenutačni prekid vatre uz potpuni prekid blokade Gaze'.

Prije toga Wade je osudio izraelske napade na Gazu i nazvao ih neprihvatljivima te, kao predsjedavajući Organizacije islamske konferencije zatražio od Izraela da 'odmah prekine bombardiranja i suzdrži se od napada na palestinski teritorij'.

UN: U napadima na Gazu ubijen 51 civil 

Među 313 Palestinaca ubijenih u izraelskoj ofenzivi na Pojas Gaze najmanje 51 je civil, objavila je UN-ova agencija za pomoć. Glasnogovornik Christopher Gunness rekao je da je brojka dobivena na temelju podataka iz bolnica i medicinskih centara u Pojasu Gaze, te očekuje da bi mogla biti i veća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene