Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog odnosa sa Sj. Korejom

SAD odgodio testiranje interkontinentalne rakete kako bi izbjegli 'pogrešan dojam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD su odlučile odgoditi testiranje rakete koje je odavno bilo planirano za sljedeći tjedan kako bi 'izbjegle pogrešni dojam ili pogrešnu procjenu' s obzirom na napetosti sa Sj. Korejom, kazao je visoki dužnosnik ministarstva obrane.

"To je logični, razumni i odgovorni postupak", kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan. Testiranje interkontinentalne rakete Minuteman III bilo je planirano sljedećeg tjedna iz kalifornijske vojne baze Vandenberg.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

>> 'Postanimo sami puške i bombe da zaštitimo dragog Kim Jong-una'

Američki dužnosnik je kazao kako planirano testiranje nije bilo ni u kakvoj vezi sa Sjevernom Korejom i dodao je da se sljedećeg mjeseca može očekivati novo testiranje. Po njemu SAD ostaje u potpunosti spreman odgovoriti na bilo kakvu prijetnju iz Sjeverne Koreje.

Kina pozvala Sjevernu Koreju da zaštiti kineske državljane

Kina je u nedjelju osudila napetosti na korejskom poluotoku, no dodala je da njezino veleposlanstvo normalno radi u glavnom gradu Sjeverne Koreje i pozvala je vlasti te zemlje da zaštite kineske diplomate i druge državljane. Sjeverna Koreja, ljuta na nove sankcije nametnute zbog testiranja nuklearnog oružja, sve glasnije prijeti ratom s Južnom Korejom i SAD-om te je u petak poručila diplomatima da razmisle o odlasku iz Pjongjanga.

Kina jedina pruža Sjevernoj Koreji diplmatsku i financijsku potporu no njezina službena stajališta pokazuju sve veći stupanj nestrpljenja prema postupcima vlasti koju vodi 30-ogodišnji vođa Kim Jong-un. "U ovom trenutku napetosti na korejskom poluotoku rastu i Kina izražava duboku zabrinutost zbog toga", navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Kineska je vlada već zatražila od Sjeverne Koreje da osigura kineske diplomate u Sjevernoj Koreji u skladu s Bečkom konvencijom te međunarodnim zakonima i normama". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene