Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plima migranata

I ONI OTVARAJU CENTRE ZA IZBJEGLICE 'Malo je ili nikakvih informacija tko su ti ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povećat će i ubrzat odabir sirijskih izbjeglica koji mogu biti primljeni.

Američka administracija namjerava povećati i ubrzati odabir sirijskih izbjeglica koji mogu biti primljeni u Sjedinjene Države otvaranjem novih centara u Iraku i Libanonu, rekli su u petak dužnosnici agenciji Reuters.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Joe Biden Izbori u SAD-u Biden je u jednoj stvari isti kao i Trump, upozoravaju organizacije za ljudska prava, ali desnica i tu reda zamjerke

Ova mjera dolazi nakon što je predsjednik Barack Obama obećao u rujnu primiti dodatnih 10.000 izbjeglica u 2016. iz Sirije razorene građanskim ratom i neredom.

State Department je potvrdio planove za otvaranje centra za procesiranje useljavanja izbjeglica u Erbilu u Iraku prije kraja 2015. i nastavak procesiranja izbjeglica u Libanonu početkom 2016., rekla je glasnogovornica Danna Van Brandt.

Bijela kuća nije rekla koliko još izbjeglica bi mogla primiti preko 10.000, ali su dvojica visokih dužnosnika administracije rekli kako traže načine za povećanje broja.

"Moramo biti spremni kako bi mogli izaći s doista ambicioznim ciljevima", rekao je jedan od dužnosnika govoreći Reutersu uz uvjet da ostane neimenovan.

State Department vodi devet centara za odabir diljem svijeta koji služe kao mjesta susreta izbjeglica i službenika američkog ministarstva domovinske sigurnosti koji moraju odlučiti tko je podoban za naseljavanje u Sjedinjenim Državama.

OBAMA SE BRANI Je li prekršio obećanje iz 2013. godine?

Dodatni centri će udvostručiti njihov broj za izbjeglice na Bliskom istoku. Većina Sirijaca se odabire za moguće preseljenje u SAD u centrima u Istanbulu i Ammanu, u Jordanu.

Suočeni s plimom migranata koja preplavljuje Europu neki demokrati u Kongresu i zagovornici izbjeglica kažu da Sjedinjene Države trebaju učiniti više za Sirijce dok neki republikanci upozoravaju da primanje više Sirijaca u Sjedinjene Države ugrožava nacionalnu sigurnost.

"Imamo malo ili nikakve informacije tko su ti ljudi...i nikakve mogućnosti da utvrdimo jesu li radikalizirani", rekao je senator Jeff Sessions na saslušanju u listopadu.

Drugi visoki dužnosnik je rekao Reutersu kako Sjedinjene Države isto tako potiču druge zemlje da doniraju više novca za skrb Ujedinjenih naroda o izbjeglicama, a administracija također želi povećati pomoć zemljama koje graniče sa Sirijom, Jordanu, Libanonu i Turskoj koje primaju milijune ljudi koji bježe pred ratom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene