Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Presadili mu matične stanice

Prvi čovjek izliječen od AIDS-a: I dalje sam HIV negativan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Timothy Ray Brown, prvi čovjek za kojeg se vjeruje da je izliječen od AIDS-a, tvrdi kako su napisi da je i dalje zaražen virusom HIV-a - laž!

Inače Amerikanac, Brown godinama živi u Berlinu. U medijima je dugo bio poznat pod nazivom 'berlinski pacijent' jer liječnici nisu željeli otkriti njegov identitet. 44-godišnji Brown bio je HIV pozitivan i bolovao od leukemije. Nakon transplantacije matičnih stanica u veljači 2007. godine prestao je uzimati antivirusne lijekove. Trinaest mjeseci kasnije leukemija mu se vratila i opet je podvrgnut kemoterapiji. Od toga mu je bilo toliko loše da su liječnici inducirali komu kako bi mu se tijelo oporavilo. Liječnici uopće nisu bili sigurni hoće li preživjeti. Potom je ponovno primio matične stanice iz koštane srži donora koji je nositelj rijetke T genetske mutacije, a koja je povezana sa smanjenim rizikom od HIV zaraze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Liječnici ushićeni Revolucionarno otkriće: Curica (2) izliječena od HIV-a! Slika nije dostupna HIV pozitivna Hrvatica: 'Pozvali me na večeru, a onda bacili posuđe iz kojeg sam jela!'

>> Prekretnica: Novi lijek za prevenciju HIV-a!

Brownovo se stanje poboljšalo te već godinama ne uzima antivirusne lijekove protiv infekcije HIV-om. Znanstvenici s medicinskog Sveučilišta Charite u Berlinu tada su ustvrdili da je Brown izliječen i od leukemije i od virusa HIV-a.  

Ovih su se dana u medijima pojavili napisi kako je Brown i dalje zaražen virusom HIV-a, no on to opovrgava i tvrdi kako su mu liječnici rekli da je 'izliječen od AIDS-a i da će tako i ostati'.

'Nakon transplantacije matičnih stanica prestao zam uzimati antivirusne lijekove i od tada ih nisam uzimao', tvrdio je Brown.

No, znanstvenici iz Kalifornije nedavno su pronašli tragove virusa HIV-a u njegovu tkivu. Brown pak tvrdi kako su 'ostaci virusa u njegovu tijelu mrtvi' i ne mogu se razmnožavati.

Jučer se po prvi put obratio američkim medijima na novinskoj konferenciji. 'Bit ću potpuno jasan. Ja sam HIV negativan', kazao je Brown medijima.

Izgledao je krhko, ali vrlo energično. Objavio je i formiranje nove zaklade za borbu protiv AIDS-a koja će nositi njegovo ime.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene