Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučajnost ili provokacija...

Ruski zrakoplovi povrijedili zračni prostor NATO-a - Britanci ih potjerali!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva ruska borbena zrakoplova povrijedila su u srijedu prostor NATO saveza koji se nalazi pod kontrolom Nizozemske. Na sreću, nije došlo do sukoba.

Slučajno ili namjerno... pitanje je koje se odnosi na povredu zračnog prostora NATO saveza od strane ruskih zrakoplova. Tek što su upali u zabranjeno područje, detektirani su i prema njima su poletjela dva borbena nizozemska zrakoplova. No, stvar su riješili britanski zrakoplovi koji su već bili u zraku pa su se 'uljezi' vratili na svoje područje.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

Ovaj incident se dogodio u sjevernom dijelu regije, iznad Sjevernog mora, područja koje je NATO prepustio na brigu Nizozemskoj.

Moskva tvrdi: 'NATO izmišlja, strah Zapada je 'neosnovan'!'

Napetost i dalje raste

Moskva traži da vlasti u Kijevu povuku svoje trupe s istoka Ukrajine, gdje su pokrenule "protuterorističke operacije" protiv proruskih separatista, prenose u srijedu agencije.

"Rusija ponovno poziva na hitno smirivanje stanja na jugoistoku Ukrajine, povlačenje ukrajinskih postrojbi i pokretanje istinskog međuukrajinskog dijaloga sa svim regijama i političkim formacijama u zemlji", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je također optužila Kijev i SAD da "iskrivljuju" tekst sporazuma postignutog prošli tjedan u Ženevi u cilju smirivanja ukrajinske krize te da su blagonakloni prema "provokativnim akcijama" ukrajinskih nacionalista, prenosi AFP.

Rusija još uvijek vjeruje da je Zapad ozbiljan glede uspostave mira u Ukrajini, ali "činjenice, dakle, govore suprotno" i Moskva je "više nego iznenađena iskrivljenom interpretacijom sporazuma od strane Kijeva i američkih partnera", poručila je ruska diplomacija.

U sporazumu se poziva, objašnjava ministarstvo, na razoružavanje svih nelegalnih vojnih skupina dok "Kijev i Washington, te neke europske zemlje, i dalje samo inzistiraju na potrebi razoružavanja ukrajinskih građana na jugoistoku Ukrajine", aludirajući na proruske separatiste.

"Istovremeno zatvaraju oči pred stalnim provokacijama radikalnih desničarskih snaga", zaključuje ministarstvo u pripćenju.

Ukrajinska vlada objavila je ranije u srijedu da je uskrsno primirje završeno i da se ponovno pokreće "aktivna faza antiterorističke operacije".

Tom operacijom trebale bi se eliminirati naoružane proruske separatističke skupine na istoku zemlje, kazao je zamjenik premijera Vitalij Jarema.

Jarema, koji je zadužen za sigurnosna pitanja, kazao je novinarima koji prate rad vlade da nova akcija još nije poduzeta no dodao je: "U skoroj budućnosti poduzet će se odgovarajuće mjere i vidjet ćete rezultate."

Govoreći dan nakon posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena Ukrajini dodao je: "Dobili smo potporu SAD-a da nas neće napustiti i ostaviti same s agresorom. Nadamo se da će, u slučaju ruske agresije, ta pomoć biti značajnija."

U Poljsku stiglo 150 američkih vojnika

Sto pedeset vojnika 173. brigade američke vojske stiglo je u srijedu u Poljsku nakon odluke Washingtona da pojača svoj angažman u kontekstu napetosti s Rusijom u vezi Ukrajine.

Dva američka transportna zrakoplova Hercules su sletjela poslijepodne u poljsku bazu Swidwin na sjeverozapadu zemlje.

Washington je u utorak najavio raspoređivanje 600 vojnika radi vježbi u Poljskoj i baltičkim zemljama.

Osim 150 ljudi koji su stigli u Poljsku, oko 450 vojnika očekuju sljedećih dana u Estoniji, Litvi i Litvaniji na vježbama koje se trebaju održati sljedećih mjeseci, rekao je kontraadmiral John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

"Ta gesta je konkretan izraz obveza koji nas povezuje u pogledu sigurnosti u Europi", naglasio je kontraadmiral Kirby. To je poruka upućena Moskvi.

To raspoređivanje treba trajati mjesec dana nakon čega će postrojbe zamijeniti druge oružane snage američke vojske.

Glasnogovornik Pentagona je precizirao da se radi o "bilateralnim" operacijama dijela Sjedinjenih Država, a ne vježbama NATO-a.

Ukrajina kaže da Rusi izvode vježbu uz granicu

Ruska vojska izvela je u srijedu pokus vojne parade u jugoistočnoj regiji Rostov uz granicu s Ukrajinom, izjavio je glasnogovornik te ruske vojne zone.

Isti glasnogovornik ranije je rekao da su jedinice u Rostovu izvele vojne vježbe.

Reuters je objavio snimku na kojoj se vidi kolona vojnih vozila, džipova, oklopnih transportera, višecjevnih raketnih bacača i lansera raketa zemlja-zrak koja se kretala prema vojnoj zračnoj luci. (Hina/D.D.N.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene