448351
448351
448351
448351
448351

Ruski astronomi pronašli signal inteligentne rase udaljen 95 svjetlosnih godina?

  • , 30.08.2016., 08:58
  • Autor:
  • komentara

"Sramežljivi" ruski znanstvenici više od godinu dana su od svijeta skrivali vrlo zanimljivo i potencijalno veliko otkriće.

 
 
 
 
Radio teleskop (Getty Images)
Radio teleskop (Getty Images)

Ruski radio teleskop koji skenira zvjezdana prostranstva svemira, pronašao je "snažan signal" koji dolazi s obližnje zvijezde HD164595, u sazvježđu Herkula. Zvijezda u pitanju udaljena je od nas 95 svjetlosnih godina i gotovo je identična veličinom našem Suncu (99 posto veličine našeg Sunca).

U orbiti HD164595 nalazi se najmanje jedan planet, HD164595b, koji je veličine Neptuna i kojem jedna godina traje 40 zemaljskih dana.

Otkriće ruskih znanstvenika šokiralo je šefa SETI instituta (Search for Extraterrestrial Intelligence Institute) iz Kalifornije, Setha Shostaka. On je za Guardian rekao da su podaci ruskih znanstvenika dobiveni još prije godinu dana te da je za njega šokantno otkriti ih tek sad.

Teleskop koji je otkrio signal naziva se Ratan-600 i njegova glavna zadaća je promatranje sunca, iako je pridonio i u radu SETI instituta. Njime upravlja Ruska akademija znanosti.

Vijest o otkriću objavio je protekle subote Claudio Maccone sa Sveučilišta Turin u Italiji, koji je sudjelovao na sastanku znanstvenika koji su snimili dotični signal još u svibnju 2015. godine. Maccone je podatke s predavanja proslijedio piscu znanstvenih i znanstveno-fantastičnih tekstova, Paulu Gilsteru, koji ima blog o međuzvjezdanom istraživanju pod nazivom Centauri Dreams. Maccone je neobjavu rezultata pripisao "stidljivosti ruskih znanstvenika".

Maccone smatra da su Rusi pronašli nešto što je vrijedno pažnje te je Guardianu poslao prijedlog svoje prezentacije na sastanku Međunarodne akademije astronautike 2016, koji bi se trebao održati 27. rujna. Na njemu će znanstvenu zajednicu pozvati na konstantno promatranje HD164595.

"Snaga primljenog signala nije nerealistična za tip 1 civilizacije", napisao je u svojoj prezentaciji Maccone. Pojam "tip 1 civilizacije" prvi je koristio i osmislio Nikolai Kardašev u 60-im godinama 20. stoljeća, ruski astrofizičar, po kojem je i napravljena takozvana Kardaševova ljestvica.

Tip 1 civilizacija bi po razvoju bila na visini ljudske civilizacije, no to je zasad samo pretpostavka. Ako podaci pokazuju da je prijenos signala došao preko širokog radijskog spektra, onda je vjerojatnije da je izvor zvuka bio kvazar ili druga zvjezdana "buka", kaže Gilster. No, ako dolazi iz uskog spektra ali je vrlo snažan, onda je vjerojatnije da je riječ o signalu kojeg šalje inteligentna izvanzemaljska rasa, dodaje.

Signal nije u međuvremenu ponovno zabilježen, a ako se opet ne ponovi, teško će znanstvenici o čemu se zapravo radilo i je li možda riječ bila i o signalu iz lokalnog izvora, koji znanstvenici nisu imali na umu ili dokučili.

Ruski znanstvenici su posljednjih godinu dana analizirali dobivene podatke i potvrđivali njihovu autentičnost. SETI od nedjelje traži taj signal, no bez uspjeha.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se