Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svemir je divan

Sedam veličanstvenih: 10 razloga zbog kojih je otkriće sustava Trappist-1 škrinja s blagom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavno NASA-ino otkriće čak sedam egzoplaneta veličine Zemlje koje se nalaze u orbiti oko zvijezde TRAPPIST-1, udaljene 40 svjetlosnih godina od nas, uzbudilo je mnoge, no ima i onih koji se pitaju, čemu tolika halabuka oko tog otkrića? Donosimo razloge.

Kao i svako astronomsko otkriće dosad, i nedavno otkriće sedam egzoplaneta veličine Zemlje na udaljenosti oko 40 svjetlosnih godina od Sunčevog sustava, izuzetno je važan korak u pronalasku izvanzemaljskog života u bespućima svemirskog prostranstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakupljanje prašine i plinova ČUDESNO Prvi put u povijesti snimljeno formiranje planeta Slika nije dostupna Pet puta veća Otkrivena super Zemlja!

U nastavku prenosimo 10 razloga zbog kojih se valja veseliti otkriću zvijezde TRAPPIST-1 i njezinih sedam zemljolikih egzoplaneta.

10. Atmosfere otkrivenih egzoplaneta nemaju debele omotače vodika

Znanstvenici su već potvrdili da dva od sedam pronađenih egzoplaneta nisu u potpunosti obuhvaćena debelim slojem vodika pa stoga vjerojatno imaju kamenu površinu, slično kao i Zemlja.

To otvara mogućnost da nije riječ samo o plinovitim "loptama", koje se vrte oko navedene zvijezde, što bi u startu značilo da život na njima ne može postojati (barem ne u obliku kakav mi poznajemo ili pretpostavljamo).

9. Kombinirana prisutnost ozona i metana u atmosferi

Da bi planet podržavao život, potrebna je posebna mješavina specifičnih varijabli. Ne smije biti, niti prevruć, niti prehladan. Isto tako, nije dobro ako je previše kamenit ili previše plinovit. Zapravo, mora imati relativno čvrstu površinu, puno svjetla, atmosferu idealne debljine koja podržava umjerenu klimu te vodu koja se može nakupiti u rijeke, jezera ili oceane.

Prisutnost ozona u atmosferi omogućava zaštitni sloj protiv štetnog ultraljubičastog zračenja patuljaste zvijezde oko koje se okreću ti planeti.

Znanstvenici su uvjereni da će kombinaciju ozona i metana pronaći u najmanje tri od sedam navedenih planeta, a to znači da bi isti bili i ozbiljni kandidati za pronalazak izvanzemaljskog života.

Povrh toga, za znanstvenike nema sumnje da ako se na planetu pronađu ozon, metan, ugljični dioksid i voda, da je riječ i o pronalasku života. "Ako imate tu kombinaciju, postoji samo jedno objašnjenje. To je život", kaže astronom Michael Gillon sa Sveučilišta Liege u Belgiji.

8. Zvijezde klase "M-Patuljak" traju duže i omogućuju više vremena za formiranje života

Kako M-patuljaste zvijezde sagorijevaju svoje nuklearno gorivo iznimno sporo, one mogu obasjavati svoje planete u iznimno dugom vremenskom periodu, čak i bilijunima godina.

Za usporedbu, naše Sunce je taman negdje napola svog životnog vijeka. S nama je "tek" 4,6 milijardi godina, a izgorjet će za narednih pet milijardi godina.

Duži životni vijek zvijezde znači i duže vremena za razvoj kompleksnog biološkog života.

7. Novi potencijalni uvid u formiranje planeta

Već samo otkriće tih planeta znači velik dobitak za znanost, čak ako se ispostavi na kraju da niti jedan nije pogodan za razvoj života na njemu. Naime, znanstvenici će svejedno imati idealan scenarij za testiranje raznolikih novih hipoteza, ponajprije povijest i evoluciju tih planeta, za koje se vjeruje da su svi nastali iz istog protoplanetarnog diska.

6. Jasniji pogled na udaljene svjetove

U najboljem scenariju, znanstvenici će pronaći dokaz postojanja znakova života, no najgori scenarij, zapravo nije crn, već i on predstavlja dobre vijesti za znanost, jer ako znanstvenici ne budu mogli ustvrditi proizvodi li život ili konzumira kisik proziveden na tim planetima, još uvijek će imati uzbudljiv zadatak otkriti taj izvor.

5. Ti su planeti sličniji Zemlji od svih dosad pronađenih

Pronalaskom sustava TRAPPIST-1, zakon vjerojatnosti sugerira da u svemiru postoji još pregršt sličnih sustava. To znači i povećanu šansu za pronalazak izvanzemaljskog života te isto tako usmjeravanje radijskih teleskopa koji osluškuju svemirska prostranstva u posve novom smjeru.

4. NASA-in svemirski teleskop Spitzer, tim je otkrićem potvrdio koliko je odličan

Bez navedenog, moćnog, svemirskog teleskopa otkriće sustava TRAPPIST-1 ne bi bilo moguće. Spitzer pretražuje svemirska prostranstva već 14 godina i nalazi se u orbiti oko Sunca.

Jedan od njegovih najvećih uspjeha dosad bio je da je uhvatio svjetlosno zračenje egzoplaneta, odnosno omogućio po prvi put vizualno promatranje planeta izvan Sunčevog sustava.

Spitzer je "naoružan" moćnom infracrvenom kamerom, infracrvenim spektrografom i višefrekvencijskim fotometrom.

3. TRAPPIST-1 nam je (relativno) blizu

Gledano iz perspektive čitavog svemira, 40 svjetlosnih godina predstavlja malenu odaljenost. Toliko je taj sustav udaljen od nas. Doduše, današnjom tehnologijom, čovjek bi tamo stigao tek za 44 milijuna godina. Dugo je to vremena za prijeći 376 bilijuna kilometara, no u budućnosti - tko zna?

2. Dobra platforma za razumijevanje atmosferskog sastava drugih planeta

Važno je zapamtiti kako je riječ o prvim egzoplanetima veličine Zemlje, koji su otkriveni oko specifične zvijezde na upravo odgovarajućoj udaljenosti. To znači da će sastav njihovih atmosfera znanstvenicima dati ključne informacije za buduće slične pronađene egzoplanete. Ukratko, astronomi će dobiti dobar "kemijski otisak" za daljnja straživanja.

1. Voda. Možda svih sedam imaju vodu.

Ovdje ne treba trošiti previše riječi. Takvo bi otkriće doista bilo već samo po sebi dovoljan razlog za popriličan entuzijazam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene