Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove aktivnosti

Rusija se domogla novih tenkova: "Njihovo je raspoređivanje u Ukrajini odluka visokog rizika"

Tenk T-14 Armata
Tenk T-14 Armata Foto: Afp
Rusija je počela koristiti svoje nove tenkove T-14 Armata kako bi gađala ukrajinske položaje, "no još nisu sudjelovali u izravnim napadačkim akcijama", a ruske su podmornice u Japanskom moru potopile lažnu neprijateljsku podmornicu u sklopu vojnih vježbi, pišu u utorak ruske agencije.

Ruska državna novinska agencija RIA rekla je da su tenkovi ojačani dodatnom zaštitom na bokovima, dok su njihove posade prošle proces "borbene koordinacije" na poligonima u Ukrajini.

Tenk T-14 ima kupolu u kojoj ne mora biti čovjek, već posada na daljinu upravlja oružjem iz izolirane oklopne kapsule smještene ispred trupa.

Tenkovi na autocesti mogu postići maksimalnu brzinu od 80 kilometara na sat, objavila je RIA.

Britanske vojnoobavještajne službe u siječnju su objavile da su ruske snage u Ukrajini nevoljko primile prvu pošiljku tenkova zbog njihova "lošeg stanja".

Pročitajte i ovo Ilustracija regija Volgograd FOTO Srušio se ruski helikopter, pilot je poginuo

Rekle su također da bi raspoređivanje tenkova T-14 vjerojatno bila "odluka visokog rizika" za Rusiju, donesena u prvom redu u propagandne svrhe.

"Program koji se razvijao 11 godina, suočio se s odgodama, smanjenjem planirane veličine flote i izvješćima o problemima u proizvodnju", rekla je britanska vojska.

Kremlj je naručio proizvodnju 2300 tenkova, prvi put predstavljenih 2015., do 2020. godine, no to je kasnije pomaknuto na 2025., prema ruskim medijima.

Novinska agencija Interfax u prosincu 2021. objavila je da je državni konglomerat Rostec započeo proizvodnju otprilike 40 tenkova s očekivanim vremenom dostave nakon 2023.

Pročitajte i ovo Rusija na sjednici vijeća sigurnosti UN-a - 1 Rat bjesni Rusija predsjeda sjednicom Vijeća UN-a: "Nemoguće je ignorirati golemog slona u sobi"

Protupodmorničke vježbe

Podmornice ruske pacifičke flote uništile su lažni neprijateljski objekt u sklopu vojnih vježbi u Japanskom moru, objavio je u utorak Interfax.

"Dvije dizelsko-električne podmornice (...) odradile su taktičku protupodmorničku vježbu u Japanskom moru kako bi pronašle i uništile lažnu neprijateljsku podmornicu", rekla je agencija navodeći priopćenje flote.

Podmornice su koristile "torpedo za trening" kako bi napale metu, objavila je agencija.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov PRIJETNJE IZ RUSIJE SAD odbio izdati vize ruskim novinarima, Lavrov poručio: "Pronaći ćemo odgovor koji će Amerikanci još dugo pamtiti"

Podmornice Projekt 636 Varšavjanka korištene u vježbi dio su ruske klase dizelsko-električnih napadačkih podmornica, na zapadu poznatih kao "poboljšana klasa Kilo".

Novinska agencija TASS objavila je da će šest podmornica biti proizvedeno za rusku sjevernu flotu u Arktiku.

Plovila, koja nose krstareće projektile Kalibr-PL, duga su 74 metra i mogu ploviti i do otprilike 7500 milja.

Rusija je u ponedjeljak najavila vježbe svog protupodmorničkog razarača Admirala Tribuca u Japanskom moru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene