Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija: Amerikanci vojnim brodovima naoružavaju Gruziju, SAD niječe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je SAD da svojim vojnim brodovima šalje oružje Gruziji, što je službeni Washington odmah zanijekao.

Medvedev je optužbu iznio u intervjuu za BBC, tijekom kojega ga je voditelj upitao da li Rusi uspostavljaju blokadu brodova u gruzijskoj crnomorskoj luci Poti u kojoj bi američki radni brod USS McFaul od sutra trebao početi distribuirati humanitarnu pomoć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije Slika nije dostupna Bush pozvao Medvedeva da ne prizna Južnu Osetiju i Abhaziju

Medvedev je odgovorio: 'Nema nikakve blokade. Bilo koji brod može uploviti u luku, uključujući i američke te sve druge koji dopremaju humanitarnu pomoć. No, ono što Amerikanci nazivaju humanitarnim teretom, nije humanitarna pomoć već, naravno, oružje.'

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto odgovorio je kako su optužbe smiješne. 'Uvjeravam vas da je riječ o isključivo humanitarnoj pomoći namijenjenoj Gruziji', rekao je Fratto.

Iz američkog veleposlanstva u Tbilisiju za Reuters su kazali kako bi USS McFaul u Poti trebao pristati u srijedu. I drugi američki vojni brodovi u isto bi područje trebali uploviti u predstojećih nekoliko dana.

Lavrov: Rusija ne očekuje međunarodnu izolaciju 

Rusija ne očekuje međunarodnu izolaciju zbog svoje odluke da prizna neovisnost Abhazije i Južne Osetije, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

'Ne vjerujem da bi se doista trebali bojati izolacije. Ne vjerujem da nam izolacija prijeti', rekao je Lavrov na telefonskoj konferenciji s novinarima.

'Ne vjerujem da bi ovo trebao biti scenarij Sudnjega dana. Vjerujem da će prevladati zdrav razum', dodao je.

Lavrov je također kazao kako Rusija ne planira pripojiti Abhaziju i Južnu Osetiju.

'To nam pitanje čelnici Abhazije i Južne Osetije nisu iznijeli i mislim da i neće biti izneseno', rekao je.

Objasnio je da će se ruske snage povući iz Gruzije kada se uvede učinkovit međunarodni sustav očuvanja mira.

'Spremni smo razgovarati o međunarodnom režimu koji bi bio učinkovit i ako on to bude tada vjerujemo da ćemo se povući', rekao je.

Moskva, napomenuo je, za sada želi zadržati svoje snage u zonama razdvajanja unutar gruzijskog teritorija 'kako bi je one na vrijeme upozorile ako Gruzija pokrene novi vojni napad.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene