Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel ponovio: Pitanje granice s Hrvatskom riješiti prije članstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija ne smije odustati od stajališta da pitanje granice s Hrvatskom treba biti definitivno riješeno prije uključenja Hrvatske u EU, a ukoliko bi se to izjalovilo, moguće je ponovno tražiti rješenje sa sporazumom Drnovšek-Račan, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u razgovoru za ljubljanski tjednik "Demokracija".

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA, Rupel je u razgovoru za novi broj tog tjednika bliskog Janšinoj stranci Slovenskih demokrata (SDS) zapravo ponovio stajališta izrečena u nedavnom razgovoru za Slovensku televiziju, izražavajući uvjerenost da je razdoblje od dvije-tri godine koliko ostaje do hrvatskog članstva sasvim dovoljno da se pitanje granice riješi.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU"

"Hrvatskoj strani smo rekli da problem granice želimo riješiti prije njenog ulaska u EU", rekao je Rupel, dodajući da je zato potrebno požuriti kako bi se u skladu s dogovorom dviju vlada pitanje granice prepustilo sudu "treće strane".

"Ako bismo na arbitražu predugo čekali, možemo još jednom pokušati s parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan", rekao je Rupel koji tvrdi da je Slovenija sve od osamostaljenja 1991. godine davala inicijative da se pitanje granice riješi, ali da na hrvatskoj strani nije bilo iste spremnosti, što se pokazalo odbacivanjem sporazuma Drnovšek-Račan.

Rupel je, kako navodi Slovenska tiskovna agencija, slovenski ministar vanjskih poslova već desetak godina i svoj sadašnji mandat namjerava završiti do kraja, te se vjerojatno kandidirati na izborima za parlament na listi stranke premijera Janeza Janše, kako bi povećao njene izglede na izborima što se održavaju 21. rujna.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je u izjavi za javnost izrazilo "iznenađenje i čuđenje" što je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu reagiralo na Rupelovu izjavu da pitanje granice treba riješiti prije ulaska Hrvatske u EU.

Rupel je u izjavi za Slovensku televiziju zapravo poslao niz pozitivnih poruka Hrvatskoj i odnose među državama ocijenio poticajnima, a stajalište da su dvije-tri godine dovoljne da se pitanje granice riješi nije novo, priopćilo je slovensko Ministarstvo.

Slovenska strana izrazila je čuđenje stavom Zagreba da se radi o uvjetovanju i da bi vezivanje parafiranja pristupnog ugovora s Hrvatskom s bilateralnim pitanjem granice bio presedan jer, kako se navodi, hrvatska strana zna da je u Sloveniji za ratifikaciju pristupnog ugovora zadužen parlament, a većina slovenskih stranaka smatra da je krajnje vrijeme da se pitanje granice riješi.

U Rupelovu ministarstvu dodaju da Rupel u svom nastupu za Slovensku televiziju nije dramatizirao granično pitanje nego je naprotiv rekao da ono u budućnosti neće opterećivati normalan život građana, a upozorio je i na mnoge dobre strane svestrane gospodarske suradnje s Hrvatskom s kojom Slovenija ostvaruje 2,5 milijardi eura međusobne godišnje robne razmjene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene