Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manji broj ilegalnih prijelaza

Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU"

Davor Božinović najavio je kupnju dva helikoptera Bell za potrebe civilne zaštite i suzbijanja nezakonitih migracija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u utorak, prilikom obilaska policajaca PU sisačko-moslavačke koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija, nabavu dva helikoptera Bell za potrebe civilne zaštite, a koji će se koristiti i u kontekstu migracija.

Božinović je precizirao da je riječ o najsuvremenijim helikopterima, prvima tog tipa u Europi, čija je vrijednost između 38 i 40 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snaga stigme Roditelji željeli sakriti djetetovu dijagnozu, pa krivotvorili dokumente! I neki stručnjaci štete djeci: ''On to ima, ali ne mora pisati..."

Istaknuo je da se njihov dolazak očekuje idućih mjeseci te kako će se oni, pored za potrebe civilne zaštite, koristiti i za sve humanitarne aktivnosti, "uključujući i potrebe koje se u tom kontekstu mogu pojaviti vezano za prelazak migranata".

Upitan prate li nas naši susjedi po pitanju nabave opreme i tehnike za sprječavanje nezakonitih migranata, Božinović je naglasio da je hrvatska policija jedna od najučinkovitijih u Europskoj uniji, ali da naši susjedi "nažalost nisu dio integracija kojima Hrvatska pripada u tom kontekstu".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković zeleno svjetlo Plenković o otvaranju pristupnih pregovora BiH: "S Ursulom von der Leyen u kontaktu sam gotovo svaki dan u vezi toga"

Govoreći o međunarodnoj operativnoj skupini ZeBRa, oformljenoj radi provođenja kriminalističkih istraživanja prema organizatorima zločinačkih udruženja za krijumčarenje migranata, ministar je rekao kako je siguran da će njome u Bosni i Hercegovini biti sekundirani, prije svega, službenici tamošnje Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Međunarodnom suradnjom do boljih rezultata

"Time ćemo imati, ne samo potrebne informacije, već će i ta povratna informacija što je nama potrebno da BiH napravi kako bi se smanjio pritisak na Hrvatsku, a time i na EU, da će to dovesti do puno boljih rezultata nego što smo ih imali u prošlosti", rekao je.

Pročitajte i ovo Krešo Beljak na presici Željka Lenarta Osipanje pred izbore Raskol u HSS-u: Glavni tajnik napustio stranku, Beljak mu upao na presicu

Ministar je ocijenio kako je zadovoljan zbog svih statističkih brojki, unatoč činjenici da BiH ove godine bilježi 5,6 posto više ulazaka ilegalnih migranata, kao i da je u Hrvatskoj ove godine, a u odnosu na prošlu, taj broj smanjen za 14 posto.

Tijekom ministrovog obilaska policajca PU sisačko-moslavačke koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija, prezentirani su i najsvježiji statistički podaci vezani za ilegalne migrante u toj policijskoj upravi.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

Od početka ove godine do 10. ožujka na području PU sisačko-moslavačke evidentirano je 713 postupanja, što je 211,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše tih postupanja zabilježeno je na području postaje granične policije Gvozd s ispostavom Bojna.

Na području PU sisačko-moslavačke, od početka godine do proteklog ponedjeljka zabilježeno je 40 kaznenih djela omogućavanja nezakonitog ulaska u RH iz koristoljublja, što je povećanje za 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na razini čitave države u istom razdoblju zabilježeno je 496 tih kaznenih djela.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene