Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevažeći referendum

Rumunjski parlament prihvatio povratak predsjednika na dužnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjski parlament prihvatio je odluku suda da se suspendirani rumunjski predsjednik treba vratiti na dužnost, čime je zaključen politički spor koji je izazivao kritike EU.

Rumunjski ustavni sud presudio je da je referendum o smjeni predsjednika Traiana Basecsua nevažeći jer se na njega odazvalo manje od polovice birača, iako je 88 posto onih koji su glasovali podržalo uklanjanje Basescua s predsjedničkog pložaja.

Vlada lijevog centra je zaprijetila smijeniti suce toga suda ili ograničiti njegove ovlasti prije no što je popustila pod pritiscima Bruxellesa a također je pokušala dokazati da je biračko tijelo manje, nastojeći pokazati da su ispunjeni uvjeti za valjanost referenduma.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

>> Rumunjska: Referendum nevažeći, Basescu ostaje predsjednik

'Mi imamo samo moralnu obvezu slušati dok se čita odluka suda', rekao je lijevi predsjednik parlamenta Valeriu Zgonea novinarima. 'Mi se ne možemo miješati, blokirati ili mijenjati odluke ustavnog suda'.

Odluka suda sada treba biti službeno objavljena prije no što se Basescu vrati na dužnost, moguće već u ponedjeljak navečer.

EU i SAD su bili ocijenili da je pokušaj lijeve koalicije premijera Victora Pontea da s položaja ukloni njegovog desničarskog rivala Traina Basescua protivan vladavini prava.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene