442462
442462
442462
442462
442462

Ruski liječnici pronašli lijek za vrlo zloćudan i neizlječiv oblik raka

  • , 07.07.2016., 18:07
  • Autor:
  • komentara

Ruski znanstvenici ostvarili su velik pomak u pronalasku lijeka protiv jednog od najmalignijih tumora raka - neizljećivog Krebs-2 tumora.

 
 
 
 
Stanice raka (Foto: Guliver/Thinkstock)
Stanice raka (Foto: Guliver/Thinkstock)

Stručnjaci Instituta za citologiju i genetiku, koji je sibirska podružnica Ruske akademije znanosti, razvili su novu metodu liječenja raka, baziranu na njihovom otkriću markera matičnih stanica raka te njihovih specifičnih svojstava. Njihovi eksperimenti na laboratorijskim miševima, pokazali su da je moguće zaustaviti rast stanica tumora uz pomoć DNK zajedno u paketu s kemoterapijskim lijekom.

Matične stanice koje iniciraju tumor imaju izrazita obilježja, rekla je za Siberian Times dr. Evgenia Dolgova, koja sudjeluje u studiji. Upravo ta osobina omogućuje ruskim znanstvenicima da pronađu te matične stanice unutar samog tumora.

Ruski znanstvenici su u DNK sondu ubrizgali specifičnu flourokromatsku boju, a stanice, koje su primile fragmente tog DNK, počele su svijetliti crveno u određenom spektru. To je ujedno pomoglo i u njihovom lociranju i identificiranju.

Sve je u vremenskom okviru

Tijekom eksperimenata, znanstvenici su otkrili da fragmenti ubrizgane obojane DNK koje hvataju matične stanice raka u sebe, nakon izlaganja tih matičnih stanica tumora kemoterapijskom lijeku ciklofosfamidu, može izazvati prestanak rada tih matičnih stanica. To zapravo znači da se tumor više ne može obnavljati, odnosno da odumire nakon određenog vremena.

"Karakterizirali smo terapijski režim koji dozvoljava 50 posto životinja koje imaju Krebs-2 tumor da budu u potpunosti izliječene, unatoč činjenici da je Krebs-2 generalno smatran visoko zloćudnim i u suštini neizlječivim tumorom. Naša analiza suzila je vremenski okvir u kojem je ta terapija učinkovita", piše u studiji, koja je objavljena u američkom znanstvenom časopisu Oncotarget.

100-postotni oporavak

Miševi izliječeni tom terapijom, naknadno su tijekom razmnožavanja dobili u potpunosti zdrav podmladak.

"Otkrili smo da te matične stanice tumora, koje ga i uzrokuju, treba ubiti u vrijeme oporavka nakon efekata specifičnih kemoterapijskih lijekova. U tom periodu, te su stanice osjetljive na terapeutski režim koji smo razvili. Kad je tumor lišen svojeg organizacijskog centra, imunološki sustav će eliminirati rezidualne lezije i doći će do punog oporavka", istaknuo je dr. Sergej Bogačev, šef Laboratorija za inducirane stanične procese na spomenutom institutu.

Njihov idući cilj su pokusi i na drugim vrstama tumora te razvoj dijagnostičke metode na bazi njihovog otkrića.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se