452788
452788
452788
452788
452788

REVOLUCIONARNO Jedna maternica povezuje čak tri generacije u obitelji

  • , 07.10.2016., 19:21
  • Autor:
  • komentara

Spona koja povezuje Emelie Erikssen i njezinog sina Albina jedinstvena je. Naime, i Emelie i Albin rođeni su iz iste maternice, koju je Emelie putem revolucionarne transplantacije dobila od svoje majke i koja je povezala čak 3 generacije njihove obitelji.

 
 
 
 

Emelie Eriksson je prva žena koja je dobila dijete nakon što joj je transplantirana maternica od majke. Operaciju je vodio švedski liječnik Mats Brannstrom.

'To je kao znanstvena fantastika', kazala je 30-godišnja Emelie u ekskluzivnom intervjuu za AP u svojem domu sjeverno od Stockholma.

Brannstrom je jedini liječnik koji je do sada uspio u transplantaciji maternice. Do sada je pomogao rođenju pet zdravih beba u Švedskoj, uključujući i Albina koji sada ima gotovo dvije godine.

Kada je imala 15 godina Emelie se pitala zašto još uvijek nema mjesečnicu. Liječnici su potom otkrili kako je rođena bez maternice i rekli joj da nikada neće moći imati djecu. No, u ranim 20-ima pročitala je članak o znanstvenicima koji pokušavaju stvoriti organe iz matičnih stanica i o istraživanju transplantacije maternice koje je vodio dr. Brannstrom.

Jedne nedjelje ispričala je sve o tom novom istraživanju svojoj majci, koja je rekla kako joj se to čini - bizarno.

53-godišnja Marie Eriksson kaže kako je tada mislila da se to može dogoditi samo u budućnosti. No, onda je rekla Emelie kako joj njezina maternica više ne treba.

'Ja ne želim više djece. Ovo je tvoja jedina šansa da imaš dijete i trebaš je iskoristiti', rekla joj je majka.

Emelie je ubrzo nakon toga poslala mail dr. Brannstromu i nakon nekoliko putovanja u Gothenburg i na desetke medicinskih testova na njoj i njezinoj majci uključene su u program pionirske transplantacije.

'Gotovo cijeli život sam znala da ne mogu biti majka. No možda je ipak postojala malena šansa za mene'. 

I njjezin suprug Daniel Chrysong se složio nakon sastanka s dr. Brannstromom. Ipak, sumnjao je da će to biti uspješno.

'Mislio sam da imamo više šanse dobiti na lutriji nego proći tu operaciji i da sve poslije bude kako je planirano', kazao je Daniel.

'Kako su u pitanju majka i kćer dijele barem polovicu iste vrste tkiva. Naravno da je to prednost u tome da se izbjegne odbacivanje. Dakle, znali smo da će biti dobar donator. U ovom konkretnom slučaju majka je bila u idealnim godinama za donaciju', pojasnio je dr. Brannstrom koji radi u Sveučilišnoj bolnici Sahlgrenska u Gothenburgu.

Nakon što je već punu godinu imala majčinu maternicu, tijekom koje je imala čak dvije epizode blagog odbacivanja, Emelie je napokon bila spremna za pokušaj trudnoće. Brannstromov tim joj je u maternicu usadio jedan embrij kojeg su stvorili tijekom in vitro oplodnje.

Prvi test na trudnoću je bio negativan. Emelie je bila obeshrabrena no nakon tjedan dana obavila je još jedan. I taj je bio pozitivan. Ipak, Emelie je bila uvjerena da su uspjeli tek kada je u rađaoni začula plač svog sina.

Bio je to vrlo emocionalan porod. Daniel je bio toliko preplavljen emocijama da se onesvijestio. Jednog dana će Emelie i Daniel ispričati Albinu sve o tome kako je došao na svijet.

'On je poseban', rekla je Emelie te dodala kako ga zbog toga ipak neće razmaziti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se