Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transplantacija maternice

REVOLUCIJA U MEDICINI Rodila žena kojoj su izvadili maternicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novom medicinskom pothvatu koji je odjeknuo Švedskom, majka i njezina beba rođeni su iz iste maternice.

Dok je još bila u 20-ima, jednoj Šveđanki, koja je željela ostati anonimna, zbog raka je odstranjena maternica. Kada je željela roditi dijete, majka joj je donirala svoju maternicu, onu u kojoj je nastala i neimenovana Šveđanka, piše CBC.ca.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu" Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu

'Ne mogu opisati koliko sam sretna. To je sve čemu sam se nadala, čak i više od toga', rekla je majka novorođenog dječaka.

Transplantaciju maternice i trudnoću je nadzirao dr. Mats Brannstrom. 'Ovaj slučaj je stvarno nešto posebno. Iz jedne maternice rođene su dvije generacije iste obitelji', rekao je dr. Brannstorm.

Donirana maternica samo je početak: U budućnosti nas čekaju 'bebe iz vrećice' i još puno toga

Baka je ispričala da ni jednom trenutku nije razmišljala kada ju je kćer pitala bi li pristala na transplantaciju maternice. Ova 50-godišnja majka i baka kaže da je sretna što je dobila unuke, ali i što je na ovaj način ušla u anale moderne medicine.

Nije bilo lako. Doktori su nakon presađivanja čekali godinu dana, a zatim je mlada mama išla na umjetnu oplodnju četiri puta dok napokon nije zatrudnjela.

'Taj osjećaj kada sam ga prinijela uz svoj obraz je bio najljepši osjećaj na svijetu', kaže mama.

Na ovaj način na svijet je došlo četvero djece i svi su dječaci, a peto je na putu, otkrio je dr. Brannstorm.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene