Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Republika Srpska prihvatila rezoluciju o nepriznavanju Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je rezoluciju kojom se odbacuje jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova i kojom se prijeti raspisivanjem referenduma o statusu Republike Srpske ukoliko veći broj zemalja članica Ujedinjenih naroda, prije svega Europske unije, prizna Kosovo.

"Ukoliko veći broj članica UN-a, prije svega EU-a, prizna ovako proglašeno Kosovo, Narodna skupština Republike Srpske smatra da bi time bio uspostavljen nov princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoodređenje do razdruživanja", navodi se u rezoluciji te naglašava da u tom slučaju "parlament Republike Srpske ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja na referendumu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Banja Luka: Prosvjed protiv neovisnosti Kosova Slika nije dostupna Dodik: 'Republika Srpska treba ostati mirna i stabilna'

Pravo na referndum ovom rezolucijom tražit će se i ukoliko državna tijela Bosne i Hercegovine budu osporavala postojanje Republike Srpske. U tom kontekstu premijer Republike Srpske Milorad Dodik u svojoj je diskusiji je istaknuo kako priznanje Kosova mijenja međunarodno pravo. "Ukoliko Parlament BiH ne prihvati deklaraciju kojom se potvrđuje trajnost Republike Srpske unutar BiH onda se može očekivati sličan scenarij kao s Kosovom. Ukoliko to priznanje izostane to je nama jasan znak kako se nas doživljava i što se želi od nas i mi ćemo tada morati utvrditi neke druge politike koje će možda biti motivirane i nekim događajima oko i u vezi Kosova", rekao je Dodik.

Inače u rezoluciji, koju je je podržalo svih 70 nazočnih srpskih, a usprotivilo joj se pet bošnjačkih zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske, ističe se kako je jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova i Metohije neprihvatljiv akt razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije. Rezolucijom se osuđuju zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu neovisnost Kosova, te se poziva zemlje članice UN-a, posebice u regiji jugoistočne Europe, da ne priznaju neovisnost Kosova.

Dodik je u svojim diskusijama za višesatnog izvanrednog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske nekoliko puta pozvao Hrvate i Bošnjake da zajedno sa Srbima, bez međunarodne zajednice, grade budućnost BiH. Pri tomu je Dodik optužio međunarodnu zajednicu da u BiH, kako je rekao, gradi poligon europske admininistracije za krizna žarišta u svijetu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene