Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ DLAKE NA JEZIKU

Redateljica Jasmila Žbanić: "Od hrvatskih vlasti dolazi tendencija prema BiH koja je silno opasna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redateljica Jasmila Žbanić kazala je kako od hrvatskih vlasti dolazi tendencija prema BiH koja je silno opasna. "Po meni je ona jednaka Putinovu nastojanju da uzme dio Ukrajine", kazala je.

Sarajevska redateljica Jasmila Žbanić za svoj je film "Quo vadis, Aida?" dobila filmsku nagradu Europskog parlamenta i gledatelja iz svih zemalja članica Europske unije. Ona je zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu poručila kako je film o genocidu u Srebrenici radila misleći da su svi ratovi u Europi gotovi.

Apelirala je na njih da zaustave rat u Ukrajini te da vode računa o zemljama koje nisu članice EU-a, a to žele biti, poput Bosne i Hercegovine.

"Mi se suočavamo sa srpskim i hrvatskim nacionalizmom, potrebna nam je Europska unija da nam pomogne postati članica i zaštiti našu regiju, jer će to inače biti novo područje sukoba", kazala je redateljica europarlamentarcima, navodi Avaz.

Pročitajte i ovo Jasmila Žbanić - 1 Quo Vadis, Aida "To je naša priča, naša najveća rana": Veliki trijumf u Berlinu komentirala glavna glumica, javile se i Majke Srebrenice

Pročitajte i ovo Andrej Plenković SASTANAK NA VRHU Plenković o Milanoviću: "Već pola godine zastupa stavove Moskve, a ne Hrvatske. To je velika sramota i ogromna politička neodgovornost"

Jasmila Žbanić osvrnula se i na politiku hrvatskih vlasti u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

"Od hrvatskih vlasti dolazi tendencija prema BiH koja je silno opasna. Po meni je ona jednaka Putinovu nastojanju da uzme dio Ukrajine. Ono što rade Milanović i Plenković ide na ruku ruskom utjecaju u Bosni", izjavila je redateljica za Jutarnji list. Dodala je i kako se boji toga što se trenutno događa - "Vučića kojeg podržava Putin, kao i hrvatske strane, koja također radi ono što je Putinov cilj, a to su dezintegracija Bosne i Hercegovine te ponovni nemiri".

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene