Drama, koja je proglašena najboljim europskim filmom godine, tematizira masakr više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici u srpnju 1995. tijekom rata u BiH.

Galerija Jasmila Žbanić Jasmila Žbanić Jasmila Žbanić +10 Jasmila Žbanić

Bosanskohercegovački film "Quo Vadis, Aida?" odnio je glavne nagrade na 34. dodjeli Europskih filmskih nagrada u Berlinu u subotu.

Vezani članci Slika nije dostupna Redateljica Jasmila Žbanić: "Od hrvatskih vlasti dolazi tendencija prema BiH koja je silno opasna" Daria Lorenci - 2 Ekipa hit-filma prošetala crvenim tepihom u Sarajevu, a najviše se isticala naša glumica, u zanimljivoj kreaciji nije skidala osmijeh s lica

Drama, koja je proglašena najboljim europskim filmom godine, tematizira masakr više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici u srpnju 1995. tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić osvojila je nagradu za najbolju redateljicu, a srbijanska glumica Jasna Đuričić najbolja je ovogodišnja europska glumica.

Žbanić je posvetila film svim ženama i majkama Srebrenice te ubijenim sinovima, supruzima i očevima. Rekla je da su žene pronašle način da stvore mir u razorenoj zemlji.

"Žene uvijek moraju počistiti kaos koji muškarci ostave za sobom", rekla je Žbanić.

Anthony Hopkins osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u drami "The Father".

Europske filmske nagrade dodjeljuje Europska filmska akademija od 1988. godine. Ove godine je zbog pandemije održana u skromnijem izdanju s tek nekoliko gostiju u Berlinu.

(Hina)

Znamo ga kao impulzivnog pljačkaša s malih ekrana, a u stvarnosti je zaveo dvije kolegice iz hit-serije! Jaime Lorente Jaime Lorente Jaime Lorente +12 Jaime Lorente

Film o genocidu u Srebrenici osvojio tri europska Oscara: "Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama" Quo Vadis Aida Ekipa filma Quo Vadis Aida Ekipa filma Quo vadis Aida? - 1 +1 Ekipa filma Quo vadis Aida? - 2

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju