Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kraj rata

Stižu reakcije na povijesni dogovor: Trump pohvalio sastanak čelnika dviju Koreja, ali...

Povijesni susret dviju Koreja (Foto: Getty Images)
Povijesni susret dviju Koreja (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija +0 Povijesni susret dviju Koreja (Foto: Getty Images) Galerija 1/1 >>
Svjetski čelnici pozdravljaju povijesni dogovor koji su postigli čelnici Sjeverne i Južne Koreje, Kim Jong Un i Moon Jae In, o završetku rata i denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je u petak sastanak čelnika Sjeverne i Južne Koreje, Kim Jong Una i Moon Jae Ina, priznavši da se radi o povijesnom summitu iako je izrazio dvojbe glede toga koliko dugo može trajati pozitivna diplomacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni" Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

"Nakon mahnite godine lansiranja raketa i nuklearnih pokusa sada se održava povijesni sastanak između Sjeverne i Južne Koreje. Događaju se dobre stvari, ali vrijeme će pokazati", napisao je Trump na Twitteru.

Potom je dodao da SAD i "svaki od tih velikih ljudi" trebaju biti vrlo ponosni zbog onoga što se sada događa na Korejskom poluotoku. 

Trump i Kim trebali bi se sastati na summitu vjerojatno krajem svibnja ili početkom lipnja.

Rusija, Kina i Japan ranije su izrazili zadovoljstvo zbog summita i dijaloga korejskih čelnika. 

Kremlj je u petak nazvao susret na vrhu dvojice korejskih čelnika "veoma pozitivnom viješću", a Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je da je i predsjednik Vladimir Putin "više puta isticao da se trajno rješenje stanja na Korejskom poluotoku može temeljiti samo na izravnom dijalogu".

"Danas vidimo da se taj izravni dijalog dogodio i da otvara stanovite mogućnosti", dodao je Peskov ocijenivši "veoma pozitivnom činjenicu da su se dvojica čelnika sastala te rezultate njihova razgovora".

Kina je u petak "pljeskom pozdravila" susret na vrhu sjevernokorejskog čelnika i južnokorejskog predsjednika pohvalivši "njihovu odvažnost" i nazivajući "povijesnim trenutkom" njihovo rukovanje na crti razgraničenja koja dijeli poluotok.

"Kina pljeskom pozdravlja povijesnu etapu koju su označila dvojica čelnika, divimo se odvažnosti i političkoj volji koju su pokazali" te se "nadamo da će (događaj) uroditi pozitivnim plodovima", rekla je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

I japanski premijer Shinzo Abe izrazio je zadovoljstvo summitom korejskih čelnika istaknuvši kako se nada da će ga pratiti "konkretna djela".

"Želim pozdraviti taj pozitivan korak u cjelovitom rješavanju pitanja u vezi sa Sjevernom Korejom", rekao je Abe novinarima, ocijenivši summit "iskrenim razgovorom o denuklearizaciji Sjeverne Koreje".

"Iskreno se nadamo da će Sjeverna Koreja početi konkretno djelovati potaknuta ovim susretom i summitom na kojemu će sudjelovati Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja", dodao je. (Hina/S.Ve.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene