Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokiran centar grada

RAZINA UZBUNE NA NAJVIŠOJ MOGUĆOJ RAZINI 'Pozivamo sve da ostanu mirni i slijede upute policije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Belgiji se pribojavaju napada poput onih u Parizu.

U središtu Bruxellesa u nedjelju navečer u tijeku je opsežna policijska akcija, a policija je zatražila od medija da ne prenose pojedinosti te operacije. Policija je zatvorila nekoliko ulica u blizini središnjeg gradskog trga Grand Placea i pozvala stanare da se odmaknu od prozora. Na ulicama su raspoređeni brojni teško naoružani policajci i vojnici, a grad nadlijeću helikopteri.

Pročitajte i ovo Policija u podzemnoj željeznici u New Yorku Sigurnost Nacionalna garda patrolirat će metroom: Pregledavat će torbe putnika Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Drama u Belgiji VIDEO Kaos na ulicama Bruxellesa: Seljaci probijali barikade i palili gume, policija otvorila vodene topove

Naoružani policajci i vojnici provode nekoliko operacija u Bruxellesu kao odgovor na prijetnje napadom, rekao je glasnogovornik policije za AFP.

Europsko vijeće izvijestilo je da su podignuli razinu uzbune na narančasto te da otkazuju većinu nebitnih sastanaka koji su bili zakazani za ponedjeljak.

A Belgijski centar za krizne situacije na Twitteru je pozvao građane da ostanu mirni i da slijede upute policije.

Neki ljudi tvrde da su ispraćeni iz restorana. Dvije ulice su zatvorene, a jedna ulica neko je vrijeme bila blokirana autobusom. Navodno je policija zaprimila prijetnje, ali nije poznato o čemu se točno radi.

Boje se napada poput onih u Parizu

Belgija je u nedjelju odlučila zadržati razinu uzbune u Bruxellesu na najvišoj mogućoj razini zbog mogućnosti terorističkih napada, zbog čega ni u ponedjeljak neće prometovati podzemna željeznica, a sve škole u Bruxellesu bit će zatvorene, izjavio je belgijski premijer Charles Michel.

"Pribojavamo se napada poput onih u Parizu, što znači da bi neki pojedinci mogli izvesti napade u Bruxellesu na više mjesta i u isto vrijeme", izjavio je premijer Michel nakon sastanka nacionalnog Vijeća sigurnosti.

Belgijske vlasti su ovaj vikend na području Bruxellesa uvele 4. najviši stupanj uzbune, dok u ostatku zemlje opasnost ostaje na 3 na ljestvici od četiri.

Policija objavila fotografiju trećeg napadača, pokušavaju ustvrditi njegov identitet

U subotu i nedjelju stanice podzemne željeznice bile su zatvorene, kao i trgovački centri i većina trgovina i barova u centru grada.

Michel je ponovio da "postoje indikacije da bi ciljevi napada mogli biti šoping centri i ulice s većom koncentracijom trgovina".

Kao posljedica odluke da se produlji podizanje uzbune na najvišu moguću razinu, škole i fakulteti u Bruxellesu ostat će zatvoreni u ponedjeljak, dok će jaslice raditi kako bi se roditeljima omogućio odlazak na posao. Također ostaju zatvoreni metro i dijelovi tramvajskih linija koji idu ispod zemlje.
Situacija će ponovno biti razmotrena u ponedjeljak popodne, rekao je Michel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene