Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lekcija iz Katalonije

Ravnopravnost na gradskim bazenima: Ženama više neće zabranjivati toples

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Aktivistkinje u Kataloniji slave nakon što je lokalna vlada obavijestila svoje gradove i općine kako moraju dopustiti ženama da budu u toplesu na javnim bazenima.

Mogućnost toplesa propisana je katalonskim zakonom o jednakosti iz 2020. No, neki gradski bazeni oglušivali su se na zakonsku odredbu, izazivajući desetke pritužbi svakog ljeta. Lokalnim vlastima sada je naloženo da zabrane svaki oblik diskriminacije.

''Sprječavanje žena da budu u toplesu isključuje dio populacije i krši slobodan izbor svake osobe u pogledu vlastitog tijela'', navodi se u pismu Odjela za jednakost i feminizam katalonske vlade.

Lokalne vlasti moraju se kloniti bilo kakve diskriminacije, uključujući spol ili rod, vjerska uvjerenja ili odijevanje, navodi se u dokumentu, kojim je propisano i da se treba dopustiti dojenje, kao i korištenje kupaćih kostima za cijelo tijelo, među kojima je i burkini.

Glasnogovornik katalonskog Odjela za ravnopravnost rekao je španjolskim medijima da je pismo samo podsjetnik, a obveza općina je da ga poštuju. Inače im prijete kazne, koje mogu ići i do 500.000 eura, piše BBC.

Mnoge od pritužbi podnesenih protiv mjesta u kojima nije dopušten boravak u toplesu bile su one članica feminističke skupine pod nazivom Mugrons Lliures - Slobodne bradavice.

"Ovo je pitanje rodne ravnopravnosti: muškarci mogu ići u toplesu, a žene ne", rekla je Mariona Trabal, glasnogovornica grupe, i dodala: ''Ne znamo zašto im je trebalo toliko dugo, ali jako smo sretni.''

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija razotkrila prevaranta Lagao ljudima da su mu ključevi ostali zaključani, a oni su mu davali novac za taksi: Jeste li i vi među njima?

Pročitajte i ovo Ilustracija velike migracije Rekordno useljavanje u Njemačku: Pogledajte koliko je Hrvata otišlo u obećanu zemlju

Toples je također tema i izvan bazena.

U subotu su organizatori Pridea u južnom gradu Murcia prekrili torzo pjevačice Rocío Saiz LGBTQ zastavom nakon što je izašla na pozornicu u toplesu, a nakon nastupa rekla je da ju je ispitala lokalna policija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene