Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdano upozorenje

Otkrivene mete najekstremnijih islamističkih pobunjenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malezijski i indonezijski dužnosnici koji se bore protiv terorizma izjavili su da nove pristaše terorističkih skupina, njihovi građani, planiraju napade na domaćem terenu.

Zabrinuti zbog novih terorističkih napada, malezijske i indonezijske vlasti upozoravaju na prijetnje islamističkih militanata koji su se pridružili Al Kaidinim ograncima u Maleziji i Indoneziji, piše South China Morning Post.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

ISIS velikom brzinom u svoje redove novači mlade sunite

Upravo u tim zemljama, od prije su poznati slučajevi sljedbenika Islamsističke države Iraka i Levanta, koji su tražili da njihove Vlade odstupe zbog sekularnog Ustava koji nije temeljen na šerijatskom pravu, upozoravaju protuteroristički dužnosnici obiju zemalja.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO Islamisti ubili 500 Jazida, žene i djecu žive su zakapali

Prema analitičarima i regionalnoj policiji, zbog uključenosti Malezijaca i Indonežana u sukobe u Iraku i Siriji prijetnje terorističkih napada u jugoistočnoj Aziji su se povećale. 'Tijekom ispitivanja jedan od osumnjičenih za teroristički napad, priznao je da je njihov glavni cilj napad na vladu', rekao je Ayub Khan, viši dužnosnik protuterorističke divizije.

'Planiraju napade na noćne klubove i pubove diljem Kuala Lumpura kao i napad na Calsbergovu tvornicu u Petaling Jayau, predgrađu Kuala Lumpura', dodao je Khan.

Poznato je da je oko 20 Malezijaca otputovalo u Siriju kako bi sudjelovalo u borbama Islamiske države. 'Vjerujemo da je taj broj puno veći od toga', komentirao je Khan te podsjetio na slučaj 26-godišnjeg malezijskog radnika, bombaša samoubojice, koji je aktivirao bombu u Iraku u svibnju.

Kurdske snage vratile pod svoju kontrolu dva grada

Jedna od najmnogoljudnijih država na svijetu, Indonezija, zabranila je svojim stanovnicima potporu Islamskoj državi.

Nacionalni šef policije, Ronny Sompie kazao je da je indonezijska portuteroristička organizacija u subotu uhitila muškarca, Afif Abdul Majid, zbog javnog iskazivanja podrške Islamističkoj državi te zbog financiranja terorističkog kampa u pokrajini Aceh u 2010. godini.

Uhićeni vođa ogranka Al-Kaide u Indoneziji kojeg se povezuje s terorističkom organizacijom Jemaah Islamiyahom, Abu Bakar Bashir također je dao podršku Islamiskoj državi. Jemaah Islamiyah je skupina odgovorna za teroristički napad na Baliu 2002. godine u kojem je stradalo 202 ljudi među kojima 11 stanovnika Hong Konga.

Najmanje 56 Indonežana je pristupilo Islamskoj državi u Siriji i Iraku, a najmanje troje ih je poginulo. Oni koji su se vratili donijeli su sa sobom veze s terorističkim organizacijama diljem svijeta. 'Događa se ista situacija kao s veteranima ratova u Afganistanu. Osim Malezijaca i Indonežana veliki beoj Filipinaca također ide u Siriju', rekao je Noor Huda Ismail, indonezijski stručnjak za protuterorizam.

'Islamistička država u svoje redove svakodnevno uključuje sve više iskusnih vojnika', dodaje Ismail.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene