Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se sprema?

ISIS velikom brzinom u svoje redove novači mlade sunite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Iraku i Siriji članovi Islamske države velikom brzinom novače nove članove za svoje aktivnosti.

Iračanin Abu Raad preklinjao je svog sina da se ne prijavi u redove ISIS-a, no svaka njegova riječ bila je uzaludna jer je 19-godišnjak prije nekoliko danas samo spakirao stvari u ruksak i otišao. 'Ne znam što su mu rekli. Prošli tjedan došao je kući i rekao da odlazi i da će se pridružiti Islamskoj Državi', ispričao je Abu Raad za CNN.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Njegov sin samo je jedan od stotina i stotina mladih sunita koji su se proteklih tjedana pridružili ISIS-u. Prema procjenama analitičara u njihovim se redovima nalazi oko 10.000 boraca u Iraku i Siriji, uključujući i one koje su oslobodili iz zatvora. Ipak taj broj ne obuhvaća i stotine mladih koji su se unazad nekoliko tjedana pridružili ISIS-ovim redovima.

Postrojeni i ubijeni: Objavljene fotografije užasnog zločina

Radi se mladim ljudima u dobi od 16-25 godina, uglavnom siromašnima, nezaposlenima i neobrazovanim pripadnicima sunitske zajednice nezadovoljnima svojim položajem u društvu.

Unatoč Obaminom pritisku na iračke zakonodavce koji bi trebali stati na kraj ovakvom vrbovanju mladih, ISIS i dalje ojačava svoje redove velikom brzinom.

U lokalnoj zajednici pojavile su se priče da su novi regruti uglavnom vrbovani kao bombaši samoubojice. Abu Raad se samo može nadati da njegov sin nije među njima. 'Htio je postati računalni inženjer. Sad je samo terorist', kazao je Raad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene