Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvale

Rasmussen čestitao Afganistancima na demokratskim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen čestitao je u subotu narodu Afganistana na velikom odazivu na predsjedničke izbore.

"Svaki glas je važan i svaki glas je glas za demokraciju. Afganistanci, mladi i staari, jasno su pokazali ustrajnost da odlučuju o budućnosti zemlje i predanost budućnosti utemeljenoj na osnovnim načelima demokracije", stoji u priopćenju glavnog tajnika NATO-a objavljenom u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja

On je pohvalio činjenicu što su izbori održani na vrijeme, što je uoči glasovanja održana politička debata među kandidatima te izrazio nadu da će i ostatak izbornog procesa biti transparentan te da će rezultat biti prihvatljiv afganistanskom narodu.

Po prvi put u Afganistanu demokratski prijenos vlasti

Sudjelovanje u prvom krugu predsjedničkih izbora u Afganistanu bi moglo biti više od 50 posto, objavilo je u subotu u Kabulu Nezavisno izborno povjerenstvo nakon zatvaranja birališta. Postoji mogućnost da je više od sedam milijuna Afganistanaca sudjelovalo na izborima, izjavio je na konferenciji za novinare u Kabulu čelnik povjerenstva Ahmad Jusuf Nuristani. Pravo glasa ima 13,5 milijuna ljudi u Afganistanu.

Na predsjedničkim izborima se bira nasljednik Hamida Karzaia, jedini čovjek koji je vodio tu siromašnu zemlje s oko 28 milijuna stanovnika nakon pada talibana 2001. i koji prema ustavu nema pravo na treći mandat. Privremeni rezultati prvog kruga će biti poznati tek 24. travnja, prije mogućeg drugog kruga 28. svibnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene