444224
444224
444224
444224
444224

Karadžić se žali na presudu od 40 godina zatvora

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić u četvrtak se žalio na presudu od 40 godina zatvora koja mu je izrečena potkraj ožujka, tvrdeći da mu suđenje nije bilo pravedno, potvrdio je njegov odvjetnik.

 
 
 
 
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)

"Danas sam u ime Radovana Karadžića podnio žalbu u kojoj navodimo 50 razloga za žalbu", rekao je odvjetnik Peter Robinson.

"Oni uključuju mnoge primjere da suđenje nije bilo pravedno, kao što je činjenica da je tužiteljstvo flagrantno kršilo svoje obveze da drugoj strani u postupku da sve dokaze i dokumente s kojima raspolaže, primanje na znanje 2300 općepoznatih, presuđenih činjenica u drugim postupcima i prihvaćanje dokaza 148 svjedoka tužiteljstva bez prava da ih se ospori ili preispita", objasnio je u odgovoru poslanom e-mailom.

"Uključuju također mnoge primjere pogrešaka u samoj presudi, od kojih je najznačajnija zaključak da je znao za i složio se s ubojstvom zatvorenika iz Srebrenice", istaknuo je Robinson.

"Predsjednik Karadžić traži da ga se oslobodi ili da mu se ponovno, pravedno, sudi", kaže se u žalbi koja je obavljena na internetskoj stranici odvjetnika Robinsona.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je 24. ožujka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid nad gotovo 8000 muslimana u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

"Vi Radovane Karadžiću niste krivi po točki 1., ali ste krivi za progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubojstva, ubojstvo kao kršenje zakona ratovanja, deportaciju, nehumana djela i prisilno premještanje, širenje terora, protupravne napade na civile te uzimanje talaca kao kršenje zakona. Pretresno vijeće osuđuje vas na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora", rekao je predsjednik sudskog vijeća O-Gon Kwon.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

Karadžić je bio u bijegu gotovo 13 godina, skrivajući se iza identiteta alternativnog liječnika.

Uhićen je 2008., a suđenje mu je počelo 2009. i završilo 2014., nakon 497 dana saslušanja na kojima je iskaz dalo 586 svjedoka. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se