Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz nuklearke Fukushima

Radnica iz nuklearke: Moji kolege su heroji, prestanite nas napadati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Heroji iz nuklearke Fukushima Daiichi dobili su ime, oni su 'Fukushima 50'.

Poruke obitelji i prijatelja objavljene putem interneta skidaju zavjese oko situacije u nuklearnoj elektrani Fukushima i riziku kojem se izlažu tehničari, koji pokušavaju spriječiti taljenje četiri reaktora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer: Situacija je 'smrtno ozbiljna' Visok stupanj opasnosti, poslane nove snage Slika nije dostupna Radijacija stagnira Raste nada da je voda došla do bazena u reaktoru 3, stigla i struja

>> Posljednja misija: 20 heroja koji znaju da se neće vratiti iz nuklearke

>> U nuklearku stižu vrhunski pripremljeni specijalci

Tko su oni, tko su pedesetorica iz Fukushime, koji pokušavaju spasiti Japan? Naziv 'Fukushima 50' su dobili jer njih 180 rade u smjenama od po 50 ljudi, a to otkrivaju mnoge poruke objavljene putem Twittera i raznih blogova, koje pišu obitelji i prijatelji tih radnika. Michiko Otsuki, zaposlenica japanske tvrtke TEPCO, koja vodi nuklearku Fukushima, na svojem je blogu objavila tko je u nuklearki ostao i zašto. Ona sama evakuirana je, no bila je tamo kad se havarija dogodila.

Bez obzira na glad i umor

Istaknula je ponos prema kolegama koji su ostali u nuklearki, a pritiske i napade medija i drugih koji prate razvoj situacije, uopće ne odobrava. 'Djelatnici TEPCO-a odbili su pobjeći iz nuklearke i nastavili su s radom, čak i po cijenu vlastitog života. Molim vas, prestanite nas napadati', objavila je na svojem blogu, koji je srušen, ali čiji je sadržaj objavio list Straits Times.

Pohvalila je hrabrost kolega, koji su se hrabro ponijeli nakon razornog potresa i oglašavanja alarma. 'Nastavili smo raditi kako bi stabilizirali reaktore, iako smo znali da to može značiti i sigurnu smrt', istaknula je Otsuki. 'Stroj koji hladi reaktore nalazi se odmah na obali mora, a uništio ga je tsunami. Svi smo radili na tome da ga obnovimo. Bez obzira na umor i bez obzira na glad, vraćali smo se na posao', napisala je na blogu.

Poruke koje je pročitao svijet

Na kraju se i ispričala za katastrofu. 'Svim stanovnicima koji žive blizu nuklearke i koji su preplašeni i zabrinuti, kažem kako mi je istinski i duboko žao zbog svega', poručila je.

Podsjetimo, jučer smo prenijeli i priču kćeri 59-godišnjeg radnika, koja je iznijela prvu potresnu priču kako je njezin otac odlučio ostati i pomoći da se katastrofa spriječi u nuklearki. Svoje poruke objavila je na Twitteru pod korisničkim imenom @NamicoAoto, a prenijela ih je agencija Jiji.'On je prihvatio svoju sudbinu, koja je poput smrtne kazne. Molim te tata, vrati se živ', napisala je. Njezine poruke prenijeli su svi svjetski mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene