Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer: Situacija je 'smrtno ozbiljna'

Visok stupanj opasnosti, poslane nove snage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan je podignuo razinu opasnosti u oštećenom nuklearnom reaktoru, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Japanska agencija za nuklearnu energiju podigla je stupanj opasnosti, te proglasila situaciju u Fukushimi 'mogućom nesrećom sa širokim posljedicama'. Incident u nuklearki Fukushima Daiichi označen je razinom opasnosti 5, u odnosu na prethodnu 4, na ljestvici od 1 do 7. Ista razina opasnosti proglašena je bila u incidentu 'Tri milje' u SAD-u 1979. godine, dok je katastrofa u Černobilu bila označena brojkom 7.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti novi val radioaktivnosti Probijen reaktor 3? Slika nije dostupna Iz nuklearke Fukushima Radnica iz nuklearke: Moji kolege su heroji, prestanite nas napadati

Japanski premijer Naoto Kano u međuvremenu se obratio javnosti rekavši da je situacija u nuklearski Fukushima 'smrtno ozbiljna'.

Specijalna vojna vozila s vodenim topovima japanske vojske završila su s gašenjem reaktora u nuklearki Fukushima, objavila je televizija NHK. U 40 minuta ispalili su 50 tona vode u reaktor 3, a vodu su bacali jedno za drugim, kako se ciklus zalijevanja ne bi prekidao. TEPCO je izvijestio kako je u zalijevanju pomoglo i jedno vatrogasno vozilo američke vojske. Za danas su operacije završene, no i sutra se planira daljnje zalijevanje reaktora.

Šalju dodatne snage

Nakon jučerašnjeg ispuštanja 64 tone vode na reaktor 3 nuklearke Fukushima Daiichi, japanske vlasti šalju i dodatne snage i vozila s vodenim topovima u nastojanju da spriječe taljenje reaktora. Dio nuklearke ponovno ima i električnu energiju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vjeruje kako je širenje radijacije iz potresom pogođene nuklearne elektrane u Japanu lokalizirano i ne predstavlja izravnu opasnost za ljudsko zdravlje, rekao je Michael O'Leary, predstavnik WHO-a u Kini.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poslat će svoj tim stručnjaka unutar sljedećih nekoliko dana u nuklearku Fukushima, kako bi pratili razvoj situacije i izmjerili razinu radijacije, koja se širi oko nuklearke, prenosi agencija Kyodo.

>> 'O najgorem scenariju ne treba govoriti, izgledi za najbolji sve slabiji'

Šef IAEA-e Yukiya Amano rekao je da će biti poslan četveročlani tim te da će biti lociran pored same nuklearke te je izrazio nadu kako će njegov tim svijetu prenijeti korisne informacije oko stanja u oštećenoj nuklearki.

S druge strane, američka Komisija za nuklearnu kontrolu istaknula je kako će vjerojatno još tjedni biti potrebni da se ohlade oštećeni reaktori nuklearke Fukushima. Predsjednik te komisije Gregory Jaczko odbio je komentirati hoće li Japan izbjeći najgori mogući scenarij. 'Doista ne želim špekulirati kako bi sve to moglo završiti', zaključio je.

30 dodatnih vozila gasit će reaktore

Vatrogasna postrojba iz Tokija poslala je 30 vatrogasnih vozila s vodenima topovima i 140 vatrogasaca prema nuklearki, kao dodatnu pomoć onima koji već danima pokušavaju normalizirati situaciju s oštećenim reaktorima, prenosi Kyodo News. Vatrogasci poslani na teren dio su 'ultra spasilačkog' tima, koji je specijaliziran za operacije spašavanja u velikim katastrofama.

I japansko ministarstvo obrane angažiralo je svojih 11 vojnih vozila s vodenim topovima. Reaktori 3 i 4 i dalje su u najkritičnijem stanju, a gasitelji razmišljaju i o zalijevanju reaktora 1, no on zasad ne predstavlja neposrednu opasnost.

Prema podacima izmjerenim jutros po lokalnom vremenu oko jednog kilometra od nuklearke, radijacija je u blagom, ali konstantnom opadanju. Noćas nešto iza ponoći izmjereno je 251.4 mikrosiverta po satu, a u 11 sati jutros po lokalnom vremenu, radijacija je na spomenutom mjestu iznosila 265 mikrosiverta po satu.

'Količina radijacije izmjerene oko nuklearne elektrane Fukushima ne utječe neposredno na ljudsko tijelo', istaknuo je glasnogovornik kabineta japanske vlade Yukio Edano. S druge strane, glasnogovornik japanske Agencije za nuklearnu sigurnost, Hidehiko Nishiyama, istaknuo je da je teško procijeniti točno efekte zalijevanja reaktora vodom, nakon jučerašnje misije s helikopterima i vozilima s vodenim topovima.

Struja do nedjelje u svim reaktorima

Tehničari u nuklearki i dalje užurbano rade na uvođenju struje u oštećeni rashladni sustav reaktora, kako bi proradile rashladne pumpe. Danas će se pokušati u tom smislu osposobiti pumpe na reaktorima 1 i 2, a do nedjelje će se pokušati osposobiti pumpe na reaktorima 3 i 4.

Tvrtka koja upravlja oštećenom nuklearnom elektranom Fukushima priopćila je u danas kako ne bi bilo nemoguće da se reaktori elektrane oblože betonom, iako je njihovo rashlađivanje i dalje prioritet. Kompanija Tokyo Electric Power Co izvijestila je novinare kako uporaba betona jest opcija, ali da će za sada nastaviti s pokušajima da se reaktori rashlade.

Japan već gotovo tjedan dana ulaže napore kako bi pod nadzor stavio pregrijanu nuklearnu elektranu koja je oštećena u snažnom potresu i tsunamiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene