Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li im uspjeti pomoći?

VIDEO Orke zarobljene u ledu u smrtnoj su opasnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina kitova ubojica uhvaćena je u ledenu zamku 30 kilometara od obale Inukjuaka, u kanadskom Quebecu. U smrtnoj su opasnosti jer se otvor u ledu smanjuje.

Dvanaest orka je u utorak prvi zamjećeno na istočnom rubu zaljeva Hudson, 30 kilometara od obale Inukjuaka u Quebecu, a savezna vlada uputila je ekipu stručnjaka koja će procijeniti da li ih je moguće spasiti. Osim što se otvor u ledu sužava, jaki vjetar gura led prema obali, što predstavlja dodatnu opasnost po kitove, objasnio je Tommy Palliser koji je kitove posjetio u srijedu navečer.

Gradonačelnik inuitskog sela pozvao je u pomoć ministarstvo za ribolov i oceane (DFO) da se u to područje uputi ledolomac. "Zaljev je zamrznut tek dva dana. Led nije debeo kao prijašnjih godina i siguran sam da bi ledolomac mogao otvoriti put za orke", kazao je Peter Inukpuuk. Prema njegovim riječima, kitove povremeno uhvati panika. "A onda nestanu na dulje vrijeme, vjerojatno u potrazi za drugim otvorom ispod leda", dodao je gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca Ilustracija - orka koja je napala morskog psa Posljedica ljudskog djelovanja? VIDEO Kit ubojica snimljen u nezabilježenom napadu: Znanstvenici šokirani takvim ponašanjem

>> VIDEO Snimljen spektakularan 'stampedo' više od 1.000 dupina!

Glasnogovornica DFO-a Nathalie Letendre je objasnila kako nije neobično za morske sisavce da se nađu zarobljeni u ledu. "Ledena zamka je glavni uzrok smrtnosti mnogih vrsta", kazao je stručnjak za kitove Christian Ramp koji tvrdi da je ovaj slučaj jedinstven, jer je ovo prvi put da su kitovi ubojice zamijećeni na kanadskom Arktiku u siječnju. Također je istaknuo da za razliku od drugih kitova, poput beluga, narvala ili grenlandskih glatkih kitova, orke ne vole led. Svoj plijen, kako je objasnio, slijede na sjever, ali se povuku prije nego led okuje more. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene