Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Japan u brizi

VIDEO Kitovi ubojice zarobljeni u ledu, nitko im ne može pomoći: ''Nemamo drugog izbora nego čekati''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jato orki ostalo je zarobljeno u ledu u blizini Rausua na poluotoku Shiretoko.

Raste zabrinutost za dobrobit jata kitova ubojica zarobljenih u plutajućem ledu u blizini obale Hokkaida u sjevernom Japanu.

Snimka koju je u utorak emitirala javna televizija NHK pokazuje najmanje deset orki koje vire iz malenog otvora na površini vode oko jednog kilometra od obale Rausua na poluotoku Shiretoko - mjestu Svjetske baštine UNESCO-a poznatom po bogatstvu divljih životinja.

Grad je rekao da je debeli led onemogućio obalnoj straži, koju je upozorio ribar, da pokuša osloboditi sisavce. "Nemamo drugog izbora nego čekati da se led razbije i da oni pobjegnu tim putem", rekao je dužnosnik Rausua za NHK. 

Seiichiro Tsuchiya, stručnjak za morski život koji je snimio ugrožene životinje dronom, rekao je televizijskoj kući da ih je primijetio dok je istraživao lokalnu populaciju morskih lavova, piše Guardian.

''Vidio sam desetak kitova ubojica s glavama koje vire iz rupe u ledu. Činilo se da se bore da dišu, a izgledalo je kao da su među njima tri ili četiri mladunčeta'', dodao je.

Najveći kitovi mogu dugo vremena provesti pod vodom, ali kitovi ubojice općenito urone samo na nekoliko minuta.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Di si radosti? Ivan Turudić je novi glavni državni odvjetnik: Pogledajte kako stoji u našoj anketi

More kod istočnog Hokkaida, najsjevernijeg glavnog japanskog otoka, svake je zime prekriveno ledom. Količina se posljednjih godina smanjila zbog porasta temperature mora uzrokovanog klimatskom krizom.

Dužnosnici su rekli da je nedostatak vjetra ovog tjedna značio da su se ledene ploče jedva pomaknule.

Ovo nije prvi put da kitovi ubojice imaju poteškoća u tom području. Godine 2005. nekoliko je sisavaca umrlo nakon što su ostali zarobljeni u morskom ledu kod Rausua, popularnog mjesta za promatranje kitova ljeti.

Pročitajte i ovo Milijan Brkić i Josipa Pleslić Nove poruke Tko je Klokan iz poruka Josipe Rimac i Milijana Brkića?

Shiretoko - "kraj zemlje" - najniža je točka na sjevernoj hemisferi u kojoj je moguće promatrati arktički morski led. Porijeklo leda nalazi se 1000 kilometara daleko u ledenim vodama rijeke Amur na ruskom Dalekom istoku.

Dok putuju prema jugu preko Ohotskog mora, kristali se pretvaraju u ploče koje se trljaju jedna o drugu tvoreći debele ploče plavo-bijelog leda.

Arheolozi vjeruju da je prije nekoliko tisuća godina led pokrivao dovoljno veliko područje da se pješice migrira s kontinentalne Azije na Hokkaido.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene