Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlog je jasan

Pravio se hrabar pa se povukao: Putin neće doći na važan međunarodni samit

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu Bricsa u Johannesburgu sljedećeg mjeseca, priopćila je u srijedu Južnoafrička Republika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu skupine zemalja Bricsa u Južnoafričkoj Republici u kolovozu. Navodno će prema zajedničkom dogovoru na njegovo mjesto doći ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Prema zajedničkom dogovoru, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin neće prisustvovati samitu, ali će Rusku Federaciju predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov", stoji u priopćenju koje je južnoafričko predsjedništvo objavilo u srijedu, prenosi DW.

Pročitajte i ovo Pad zrakoplova Malaysia Airlinesa MH17 - 7 Suđenje u Haagu Rusi krivi za rušenje aviona nad Ukrajinom: Projektil ispaljen iz sela ubio gotovo 300 ljudi

Pročitajte i ovo Ilustracija Moćni i masivni napadi VIDEO Paklena noć u Ukrajini: Odjekivale sirene i eksplozije, objavljene snimke zračnih napada

U utorak je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa zatražio dopuštenje od Međunarodnog suda u Haagu da ne izruči Putina jer bi to značilo objavu rata. Međutim, dan kasnije Rusija je rekla da nije rekla Južnoafričkoj Africi da bi uhićenje Putina po nalogu Haaga značilo rat.

Južnoafrička Republika sljedeći je mjesec domaćin sastanka na vrhu zemalja Bricsa – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. No Međunarodni sud u Haagu u ožujku je izdao nalog za Putinovo uhićenje optužujući ga za ratni zločin, tj. deportaciju ukrajinske djece u Rusiju. Južnoafrička Republika, kao članica ICC-a, obvezna ga je uhititi ako se osobno pojavi na samitu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene