Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora stiže od svjetskih zvijezda

Pussy Riot podijelile Rusiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članice ruske punk grupe Pussy Riot prozvale su moskovski sud da djeluje kao u vrijeme Staljina.

Jekaterina, Nadježda i Marija odluku suda znat će sljedećeg tjedna. Tri Ruskinje, članice punk grupe Pussy Riot iznijele su svoju obranu. Drhtavim je glasom Nadježda poručila kako su one slobodnije od tužiteljstva, jer barem mogu reći što misle.

Pročitajte i ovo Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci" Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

>> Tužitelj za članice Pussy Riota traži tri godine zatvora

Tužiteljstvo je tražilo tri godine zatvora zbog huliganizma. Uoči izbora upale su u crkvu i otpjevale 'Marijo, majko Božja, otjeraj Putina'.

'Naše klijentice su političke zatvorenice, koje kao takve priznaju i međunarodne organizacije. One stvaraju povijest Rusije. Vlast ima jednu, posljednju priliku, jedini način da spasi svoj obraz, a to je da se donese oslobađajuća presuda', rekla je Violeta Volkova, odvjetnica skupine Pussy Riot.

Djevojke tvrde izvedbom u crkvi nisu namjeravale uvrijediti vjernike. Samo su željele ukazati na preveliku spregu vlasti i crkve. Suđenje punkericama podijelilo je Rusiju.

'Prosvjedi oporbe, koji se očekuju u rujnu i listopadu, mogli bi povećati sukob između države i naroda. Vlast bi trebala voditi računa o tome. Presude poput ove, presude onima koji su prosvjedovali u svibnju, mogle bi dovesti do konačnog razdora između društva i države. A ponovno ujedinjenje moglo bi biti jedino moguće kroz krvavi sukob', rekao je Mark Feygin, odvjetnik benda.

Potporu glazbenicama dali su brojni ruski umjetnici, nevladine udruge za ljudska prava. Pridružile su im se i svjetske zvijezde poput Red Hot Chili Peppersa, Franza Ferdinanda, kao i Madonna na svom koncertu u Moskvi. Mlade glazbenice iza rešetaka su već pola godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene